15 klassiska sällskapsspel & brädspel

Vi tipsar om klassiska sällskapsspel för både vuxna och barn. Hitta olika typer av spel i vår lista.

Det finns många roliga och klassiska sällskapsspel som kan förgylla vilken regnig och grå kväll som helst. Därför har vi satt ihop en klassiska brädspel lista, där du får tips om allt från klassiska barnspel till klassiska sällskapsspel för vuxna.

Vi har valt ut olika typer av brädspel och sällskapsspel, så att det finns något för alla. Vare sig du gillar spel där du behöver tänka till eller enklare spel som garanterar många skratt.

Innehållsförteckning

Lista: 15 klassiska sällskapsspel

1. Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten är klassiskt sällskapsspel för barn och vuxna. Det tillhör kategorin klassiska Alga spel och har varit mycket omtyckt över flera generationer.

Hitta bästa pris på Den försvunna diamanten hos:

Sällskapsspelet Den försvunna diamanten är ett av våra mest älskade och klassiska brädspel. Det har länge varit omtyckt av både barn och vuxna och är därför ett perfekt spel för hela familjen att samlas vid. När ni spelar Den försvunna diamanten kan ni vara mellan två och fem personer och en spelrunda tar ungefär upp till en timme att spela.

Målet är att finna världens största diamant som gömmer sig bakom någon av spelmarkerna som är utspridda över hela Afrika. Du kan resa över spelplanen både till lands, sjöss eller med flygplan. Den som hittar diamanten och lyckas ta sig tillbaka upp till Kairo eller Tanger vinner spelet. Men bara om ingen annan spelare hittar ett visum och hinner tillbaka före.

2. Fyra i rad

Fyra i rad är ett klassiskt spel för två där det helt sonika gäller att få fyra marker i rad för att vinna. Enkelt att förstå, svårare att utföra!

Hitta bästa pris på Fyra i rad hos:

Ett klassiskt spel för två är Fyra i rad. Det här spelet är ett strategiskt spel som är både roligt och utmanande. Spelreglerna är enkla att förstå och därför passar det lika bra för barn som för vuxna. När ni spelar så turas ni om att placera en bricka.

Syftet är att försöka få fyra brickor i rad, antingen horisontellt, vertikalt eller på diagonalen. Det är lika viktigt att hålla reda på hur motspelaren placerar sina brickor, som att tänka över hur du på bästa sätt ska placera dina egna. Om båda spelare hinner placera alla sina brickor utan att någon får fyra i rad, blir spelet oavgjort.

3. Fia med knuff

Fia med knuff är ett klassiskt brädspel som kan skapa intriger men också vara väldigt roligt.

Hitta bästa pris på Fia med knuff hos:

I en klassiska brädspel lista har Fia med knuff en given plats. Det här spelet har underhållit hela familjer i flera decennier och är omtyckt av många. Fia med knuff är ett tärningsspel där ni kan vara mellan två och fyra spelare. En spelrunda går vanligtvis ganska snabbt och tar upp till ungefär en halvtimme.

Varje spelare börjar i en av de färgade cirklarna som finns i spelplanens hörn. För att kunna flytta en spelpjäs utanför cirkeln behöver du slå en sexa. Målet är sedan att förflytta alla dina spelpjäser ett varv runt spelplanen och ta dig in till mitten. Hamnar en av dina spelpjäser på samma ruta som någon annans kan du knuffa ut din motspelares pjäs så att den måste gå tillbaka till sin cirkel och börja om.

4. Monopol

Monopol är ett välkänt och klassiskt brädspel som finns i otaliga versioner. Det går ut på att köpa och sälja fastigheter för att tjäna pengar.

Hitta bästa pris på Monopol hos:

Det världsberömda brädspelet Monopol är ett klassiskt sällskapsspel som både vuxna och barn kan njuta av. Monopol är det perfekta spelet för hela familjen och passar för alla från 8 år och uppåt. Hur lång tid en spelrunda tar kan variera mellan allt från 45 minuter, upp till ett par timmar.

Spelet går ut på att ni ska köpa och sälja de fastigheter som finns utplacerade på spelplanen. Målet är att du så snabbt som möjligt ska bygga upp en förmögenhet genom att äga så mycket som möjligt. När dina motståndare hamnar på de fastigheter som du äger måste de nämligen betala en avgift till dig.

Bygger du hus och hotell på de adresser du äger går hyran upp och du kan tjäna mer pengar. Den spelare som till slut är rikast och har roffat åt sig alla pengar från sina motståndare vinner spelet.

5. Trivial Pursuit

Trivial Pursuit är ett klassiskt sällskapsspel för vuxna som går ut på att svara på frågor.

Hitta bästa pris på Trivial Pursuit hos:

Det här är en av världens mest spelade klassiska sällskapsspel för vuxna. Trivial Pursuit är det perfekta spelet för en spelkväll med vänner som kan underhålla er i timmar. Spelet innehåller 2400 frågor i en rad olika ämnen. Frågorna kan röra geografi, konst, historia, litteratur, vetenskap, underhållning, natur och sport.

När du rör dig runt spelplanen kommer du att behöva besvara frågor ur de olika ämneskategorierna som också har olika färger. Svarar du rätt får du en färgad tårtbit och den som först samlar tårtbitar från sex kategorier och svarar rätt på en finalfråga, vinner spelet. Trivial Pursuit passar för 2 till 6 spelare och från 16 år och uppåt.

6. Schack

Schack klassiskt brädspel för två, som funnits i flera tusen år. Det är ett av de mest sålda sällskapsspelen genom tiderna.

Hitta bästa pris på Schack hos:

Brädspelet Schack är ett av de mest omtyckta klassiska brädspel genom tiderna. Det är också ett av de mest spelade klassiska Alga spel här i Sverige.

Schack är ett så kallat strategiskt brädspel för två spelare. Det kräver en del skicklighet att vinna i schack. Du behöver planera framåt och kunna analysera motståndarens speltaktik. Schack är alltså inget spel där du kan vinna bara av ren tur.

De olika spelpjäserna i schack kan röra sig på olika sätt, så som på diagonalen eller bara en ruta framåt eller i sidled till exempel. Den spelare som först försätter sin motståndare i schackmatt, alltså i ett läge där motståndarens kung står i en position där den inte kan flyttas, vinner spelet.

7. Alfapet

Alfapet är ett klassiska Alga spel där man ska försöka bild ord och får poäng för vilka bokstäver man lägger ut.

Hitta bästa pris på Alfapet hos:

Brädspelet Alfapet är ett av våra med älskade klassiska familjespel. Ordspelet har varit populärt sedan 1950-talet tack vare att det är både utmanande och roligt. Alfapet utmanar ditt ordförråd såväl som din förmåga att vara kreativ och komma på ord att lägga.

Spelet går ut på att du ska skapar ord utifrån dina spelbrickor som har olika bokstäver. Du får poäng per bokstav, så ju längre ord du lägger på spelplanen desto mer poäng får du. Det finns också vissa bokstäver som är ovanligt förekommande som ger högre poäng, så som bokstaven Z exempelvis. Alfapet är lämpligt från 10 år och uppåt och ni kan vara mellan 2 och 4 spelare.

8. UNO

UNO är ett klassiskt barnspel och familjespel som passar perfekt för mysiga hemmakvällarn med barn och föräldrar samlade.

Hitta bästa pris på UNO hos:

Kortspelet UNO är ett av de mest populära klassiska barnspel och familjespel som finns. UNO är perfekt som resespel eller att ta fram en regnig dag när du vill ha en rolig stund med familj och vänner. Spelet passar från 7 år och uppåt och ni kan vara så många som upp till 10 spelare.

När du spelar UNO är målet att vara den som först blir av med alla dina kort. Den speciella UNO-kortleken innehåller spelkort i olika färger och med varierande valörer och du måste antingen ha samma färg eller valör som motståndaren innan dig har lagt.

Kortleken innehåller också flera specialkort som gör spelet extra roligt och spännande. Det är bland annat kort som gör att du kan byta spelfärg eller som stoppar nästa spelare från att kunna lägga ett kort.

9. Kalaha

Kalaha med kulor har funnits länge och är en riktig klassiker när det kommer till sällskapsspel.

Hitta bästa pris på Kalaha med hos:

Spelet Kalaha är ett klassiskt brädspel för två spelare som har funnits mycket länge och kan spelas av både barn och vuxna. På spelplanen finns två rader med 12 mindre hål som kallas för ambo. Där placeras 72 kulor ut med 6 kulor i varje hål. Det finns också 2 större gropar som kallas Kalaha.

Du och din motståndare turas om att plocka kulor från varsin rad med de mindre ambo-hålen. När du har plockat upp kulor ur en ambo, släpper du en kula i varje hål på vägen mot din kalaha. Hamnar den sista kulan i din kalaha blir det din tur igen. Den spelare som först tömmer sin sida av spelplanen och har samlat alla sina kulor i sin kalaha vinner spelet.

10. Othello

Othello är ett klassiskt brädspel för två på vår lista. Det är enkelt att förstå och lätt att komma in i.

Hitta bästa pris på Othello hos:

Strategispelet Othello är ett klassiskt spel för två där ni spelar med svarta och vita marker på ett spelbräde. Othello är lämpligt från 8 år och uppåt, men det kräver att du kan tänka till och lägga dina marker på ett smart och uttänkt sätt om du vill vinna.

Du spelar genom att först placera ut 4 marker i mitten av spelbrädet, 2 vita och 2 svarta. Målet med spelet är att du ska försöka fånga in motståndarens marker så att du kan vända dem till den färg som du har.

Du behöver då placera dina brickor i en rad som är antingen horisontell, vertikal eller diagonal. Raden måste ha en bricka i din färg i varje ände och minst en bricka som tillhör din spelmotståndare. Då får du vända på din motståndares bricka och har på så sätt fångat in spelbrickan.

Spelet fortsätter tills det att ingen kan göra fler drag, spelbrädet är fullt eller en spelare har placerat ut alla sina brickor.

11. Kinaschack

Kinaschack Alga klassiskt brädspel för barn och vuxna. Här kan man spela upp till sex stycken, vilket gör det klurigt men roligt.

Hitta bästa pris på Kinaschack hos:

Spelet med den stjärnformade spelplanen är ett av våra mest klassiska barnspel som älskas av många. När ni spelar kinaschack kan ni vara upp till 6 spelare och spelet passar lika bra för barn som för vuxna.

Spelplanen består bland annat av 6 trianglar i olika färger. Varje spelare väljer en färg och placerar sina spelpjäser i sin triangel. Ni turas sedan om att flytta ut era pjäser från er triangel och ut på spelplanen.

Du kan röra dig ett steg åt gången, men hamnar du bakom en annan spelpjäs så kan du hoppa över den och ställa dig framför. Det finns ingen begränsning för hur många hopp du kan göra och på så sätt kan du ta dig långt genom att hoppa över andra spelpjäser. Den spelare som först har alla sina spelpjäser i den motsatta triangeln vinner.

12. Backgammon

Backgammon är ett av äldsta spelen som finns och ett riktigt klassiskt sällskapsspel.

Hitta bästa pris på Backgammon hos:

Det här brädspelet har funnits mycket länge och är fortfarande ett av de mest omtyckta varianterna. Backgammon är ett klassiskt spel för två och kräver en del smart strategi för att du ska kunna vinna. Du och din motståndare spelar med en varsin uppsättning spelpjäser som ni kan flytta i motsatta riktningar runt spelbrädet.

Den spelare som spelar med de ljusa pjäserna kan röra sig medurs, medan de mörka pjäserna kan röra sig moturs. Målet är att du ska flytta alla dina pjäser till din motståndares inre spelplan.

Backgammon passar från 7 år och uppåt och uppskattas av både barn och vuxna som tycker om att behöva tänka till lite extra. Spelet kräver att du har både skicklighet och lite tur.

13. Råttfällan

Råttfällan ett av de mest klassiska barnspelen och riktigt kul även för de äldre. Dra ut så många marker du kan och låt inte fällan slå igen!

Hitta bästa pris på Råttfällan hos:

Bland utbudet av klassiska barnspel finns det populära spelet Råttfällan. Spelet är också ett av de mest omtyckta klassiska Alga spel som hela familjen kan ha en rolig spelstund med. Ni kan vara så många som 6 personer när ni spelar Råttfällan och det lämpar sig för barn från 5 år och uppåt.

Målet med Råttfällan är att ni ska rädda så många råttor ni kan från spelbrädet utan att utlösa fällan. Det krävs alltså en del fingerfärdighet och den som klarar av att plocka upp flest råttor vinner.

14. Tjuv och Polis

Tjuv och Polis klassiskt brädspel från Alga.

Hitta bästa pris på Tjuv och Polis hos:

Spelet Tjuv och Polis tillhör ett av många klassiska Alga spel och det har funnits i över 60 år. Det är perfekt för spelkvällar med familjen och passar från 7 år och uppåt. Målet i spelet är att få så mycket pengar som möjligt.

Spelar du tjuv ska du råna banker och postkontor som finns utplacerade över spelplanen. Om du istället spelar polis är det din uppgift att jaga och fånga in tjuvarna och de pengar som de har stulit.

15. Vem Där?

Vem där är ett klassiskt spel för två och passar både barn och vuxna. Kul gissningslek.

Hitta bästa pris på Vem Där? hos:

Det här är ett roligt och lättspelat gissningsspel där ni kan vara två som spelar mot varandra. Vem där? är självklart att ha med på en lista över klassiska och roliga sällskapsspel. Spelet har funnits länge och är fortfarande lika omtyckt av både barn och vuxna.

Båda spelare har en spelplan fylld med bilder på olika karaktärer. Ni spelar genom att dra ett varsitt hemligt karaktärskort och sedan ställer ni varandra ja- och nejfrågor för att försöka ta reda på vilken karaktär som motståndaren har på sitt kort.

Om du exempelvis frågar om karaktären har brunt hår och din motståndare svarar ja, kan du fälla ner korten på alla karaktärer som inte har brunt hår. Den spelare som först kommer fram till vilken karaktär motståndaren har på sitt hemliga kort, vinner spelet.

Vad är ett klassiskt sällskapsspel?

Ett klassiskt sällskapspel är ett spel för umgänge som har funnits länge. Spelen har i regel varit omtyckta av flera generationer och på så vis kunnat bli en klassiker. 

Något som kännetecknar klassiska sällskapsspel är att de ofta är väldigt lätta att lära sig och komma igång med, vilket gör att många lätt kan tycka om dem. Däremot brukar de vara svårare att bemästra och bli bäst på.

Olika typer av klassiska sällskapsspel

När man talar om klassiska sällskapspel så innefattar det alla möjliga typer av spel, så som klassiska brädspelkortspel, barnspel, familjespel m.m.

Vissa spel är uppbyggda för snabba omgångar, där man kan spela flera matcher samtidigt och hålla poäng eller t.ex. köra “vinnaren möter”. Sedan finns det även de mer strategiska spelen som kan hålla på en timme och mer. 

Vår lista med klassiska brädspel innehåller både nya och äldre spel.

Vilket klassiskt sällskapsspel är roligast?

Det är en smaksak vilket klassiskt sällskapsspel som är roligast skulle vi vilja säga och det kan även beror lite på vilket humör man är på. Ibland är det roligast att bara köra några omgångar Fyra i rad, medan man vid andra tillfällen är mer sugen på att gnugga geniknölarna i Alfapet eller bygga ett imperium av fastigheter i Monopol.

Köpa klassiska brädspel

Om du är ute efter att köpa ett klassiskt brädspel eller sällskapsspel så går det att hitta hos många butiker idag. Störst utbud och bäst priser hittar man online och kan då i lugn och ro beställa hem spelet eller få det till närmaste ombud.

Några av de återförsäljare som vi tycker har bäst utbud av klassiska sällskapsspel just nu är AdlibrisPartyhallenPartykungen & Coolstuff.

Sammanfattning klassiska sällskapsspel 2024

Sällskapsspel har i flera tusen år varit ett roligt sätt att umgås med familj och vänner och det finns många spel som hållit sig populära länge och blivit klassiker.

Ett klassiskt sällskapsspel är i regel enkla att lära sig och lätta att tycka om. De passar oftast för de flesta åldrar och de är generellt billiga sällskapsspel jämfört med många nya som släpps.

Oavsett om du är ute efter ett klassiskt spel för två eller ett klassiskt familjespel så hittar du många bra exempel i vår lista här nedan:

 1. Den försvunna diamanten
 2. Fyra i rad
 3. Fia med knuff
 4. Monopol
 5. Trivial Pursuit
 6. Schack
 7. Alfapet
 8. UNO
 9. Kalaha
 10. Othello
 11. Kinaschack
 12. Backgammon
 13. Råttfällan
 14. Tjuv & Polis
 15. Vem där?

Vanliga frågor om klassiska sällskapsspel

Det kanske mest kända brädspelet idag är Schack. Det är även det mest sålda brädspelet genom tiderna och fortsätter att säljas i miljontals exemplar varje år. Ett av de mest kända moderna sällskapsspelen är Monopol.

Det äldsta brädspelet man känner till idag är Senet från Egypten. De påminner en del om Backgammon.

Det finns gott om klassiska brädspel för vuxna, några exempel på roliga spel är AlfapetOthelloKinaschack & Monopol.