Bästa brädspel för två spelare 2024 – 17 roliga spel

Bild med texten bästa brädspel för två för tillhör vår guide med bra och roliga brädspel för två personer.

Är du på jakt efter ett bra och roligt brädspel för två? Då har du kommit rätt! Ibland får man helt enkelt inte ihop tillräckligt med folk till en stor spelkväll eller så vill man bara kunna spela två stycken och umgås på tu man hand med en partner, god vän eller släkting. 

Utbudet av brädspel för två personer har vuxit markant de senaste åren och idag går det att hitta många roliga spel för en duo. Här nedan hittar du 17 tips på roliga och bra brädspel för två personer.

Topplista bästa brädspel för två 2024

1. 7 Wonders Duel

7 Wonders Duel ett av de mest populära och roliga kortspelen för två. Välgjort, snyggt och beroendeframkallande.
7 Wonders Duel är bästa kortspel 2022 tillsammans med ett par andra spel. Detta är för dig som gillar kortspel med mycket strategi.

Hitta bästa pris på 7 Wonders Duel hos:

7 Wonders Duel är ett fantastiskt roligt brädspel för två, som är lätt att lära sig och med en lagom lång speltid per omgång. Här gäller det att fatta kvicka beslut som i slutändan leder din civilisation till seger och ära. 

Bygg upp och utveckla din stad både vetenskapligt, kulturellt, militärt och ekonomiskt. Här sätts din strategiska förmåga på prov och gillar du strategispel för två kommer du att älska detta.

2. Patchwork

Patchwork är ett bra brädspel för två som är lätt att lära sig och roligt att spela för både barn och vuxna.
Patchwork är bästa brädspel för två och perfekt om man har lite tid över en kväll.

Hitta bästa pris på Patchwork hos:

Det här är ett mysigt och underhållande brädspel för 2 och passar perfekt för kvällar där man inte har all tid i världen, men ändå vill spela en omgång eller två. I Patchwork ska ni tävla om vem som kan lappa ihop det vackraste lapptäcket och få flest poäng. 

Ett rättfram spel utan några avancerade regler som passar både nybörjare inom brädspel och mer erfarna spelare!

3. Catan Duellen

Catan Duellen är ett brädspel för 2 och bygger på omtyckta Catan som tillhör de bästa brädspelen.
Catan Duellen spelbräde - Detta är ett roligt brädspel för två vuxna som vill umgås på tu man hand.

Hitta bästa pris på Catan Duellen hos:

Catan Duellen är ett riktigt bra brädspel för två som bygger på det klassiska och hyllade spelet Catan. Den här versionen är lite mer avskalad och bygger i stället på kort, men är fortfarande lika strategisk och rolig som originalet. 

Man behöver verkligen inte ha spelat Catan tidigare för att tycka om detta, snarare är Duellen en bra inkörsport till hela Catan-serien med alla dess fantastiska expansioner.

4. Gloomhaven Jaws of the Lion

Gloomhaven Jaws of the Lion är ett bra brädspel för två vuxna. Det handlar om samarbete och att är riktigt skoj.
Gloomhaven Jaws of the Lion är ett samarbetsspel och tillhör bästa brädspel för två.

Hitta bästa pris på Gloomhaven Jaws of the Lion hos:

Det här är ett helt fristående spel till Gloomhaven, det hyllade brädspelet som är topprankat av många brädspelsälskare. Jaws of the Lion är en mer lättspelad och slimmad version som berör händelserna innan Gloomhaven och du behöver inte ha spelat originalet för att sätta tänderna i detta. 

Kärnan i spelet är densamma, ni samarbetar och kämpar för att överleva mot monster och använder spelkort för att bestämma vad ert nästa drag ska vara. Ett uppslukande och mycket roligt brädspel för två.

5. Pandemic

Pandemic är ett hiskeligt roligt brädspel med mycket samarbete mellan spelarna. Ett underbart sällskapsspel att spela.
Pandemic är bäst i test bland brädspel enligt oss.

Hitta bästa pris på Pandemic hos:

Här ska ni inte spela mot varandra utan i stället samarbeta och kämpa tillsammans mot fyra dödliga pandemier som håller på att sprida sig. 

Ett utmanade och riktigt roligt spel som kräver lite tankeverksamhet och ett bra kommunikation. Ett av de bästa brädspelen för två enligt oss, samtidigt som det även går att vara upp till fyra spelare totalt.

6. Hive

Hive är ett roligt brädspel för 2 med många timmars underhållning. Ett bra brädspel för två vuxna.
Hive är ett bra brädspel för två som är smidigt att ta med sig och går snabbt att lära. Ett av de bästa brädspelen för två personer enligt oss.

Hitta bästa pris på Hive hos:

Hive är ett lite annorlunda och kul strategispel för två. Här spelar man utan någon spelplan, i stället består Hive av 22 brickor totalt, 11 svarta och 11 vita, som byggs ihop och bildar spelplanen. Varje bricka har ett unikt djur på sig som har olika rörelsemönster. Målet med spelet är att omringa din motspelares drottning, samtidigt som du ska avvärja din motståndarna från att göra samma sak. 

En stor fördel med spelets uppbyggnad är att det är lätt att ta med sig och spela överallt. Plastbrickorna kan enkelt tvättas av ifall man har spelat på marken, i sanden eller liknande.

7. Carcassonne

Carcassonne är ett bra och roligt brädspel för vuxna och familjer. Perfekt som sällskapsspel!
Spelbrädet på Carcassonne, som är ett bäst i test bland brädspel och familjespel.

Hitta bästa pris på Carcassonne hos:

Älskar ni kluriga utmaningar är det här ett perfekt brädspel för två och fler. Detta omåttligt populära spel är lätt att lära sig och lätt att tycka om. Under spelets gång ska ni tillsammans utveckla området runt staden Carcassone genom att placera ut landbrickor. Området växer med vägar, städer, kloster och fält för varje bricka som läggs.

Varje spelare har även tillgång till följeslagare som man kan placeras ut för att få kontroll över delar av staden och på så sätt inkassera poäng. Men det finns bara ett begränsat antal följeslagare, så frågan är hur dessa placeras bäst på er uppbyggda spelplan? 

8. Twilight Struggle Deluxe

Twilight Struggle Deluxe Edition tillhör bästa brädspel för två och som strategispel är det väldigt välgjort.
Spelplanen på det hyllade brädspelet för två Twilight Struggle Deluxe.

Hitta bästa pris på Twilight Struggle Deluxe hos:

Det här spännande brädspelet för två utspelar sig under spänningarnas tid, nämligen Kalla kriget. Här tar ni er an varsin roll mellan USA och Sovjetunionen (U.S.S.R) och spelar på ett bräde som sträcker sig över hela världen. 

Spelet går ut på att samla poäng genom att influera olika regioner, manipulera och kuppa dig till makt. Under spelets gång kommer även viktiga händelser från Kalla krigets år 1945-1989 att inträffa, vilket kan sabba dina eventuella planer, så var på din vakt!

9. Wingspan

Wingspan är ett mycket populärt och roligt brädspel och sällskapsspel. Dessutom vackert och snyggt uppbyggt.
Wingspan är bästa brädspel och sällskapsspel enligt oss.

Hitta bästa pris på Wingspan hos:

Wingspan är ett vackert och prisat brädspel som är lika roligt för två spelare som för flera. Det är ett väldigt omväxlande spel där spelomgångarna kan se helt olika ut, vilket gör det möjligt att spela om och om igen med varierande taktiker.

Här ska ni upptäcka fåglar och locka de bästa till ert nätverk av naturreservat. Poäng ges sedan baserat på vilka typer av fåglar du har lockat, hur många de är samt vilka bonusegenskaper de har. Spelaren med flest poäng vinner i slutändan och får ses som fågelmästaren!

10. Splendor

Splendor är ett bra brädspel för två som är enkelt att komma igång med. Prisvärt och kul spel.
Splendor tillhör topplistan med bästa brädspel för två. Här visas spelplanen från spelet.

Hitta bästa pris på Splendor hos:

Här ska ni agera handelsmän under renässansen och samla resurser i form av olika ädelstenar, som i sin tur används för att köpa juvelgruvor. Dessa kan både ge vinstpoäng samt rabatter på framtida köp. 

Spelet växlar upp i tempo mot slutet då handeln blir allt mer effektiv och det gäller att hänga på för att inte förlora. Ett lättspelat och roligt brädspel för två vuxna likväl som för yngre förmågor!

11. Sequence

Sequence är ett roligt och bra brädspel för vuxna och även yngre. Perfekt för spelkvällen.
Sequence bordsspel är ett bäst i test brädspel.

Hitta bästa pris på Sequence hos:

Sequence är ett fasligt roligt brädspel där man kan vara både två spelare och hela vägen upp till 12. Det går ut på att snabbast få två rader med fem spelmarker i varje rad och vi tycker det bäst kan beskrivas som en blandning mellan 4 i rad, poker och schack. Det är lätt att lära sig och passar både för vuxna och barn, ett riktigt kul familjespel.

12. Stratego Original

Stratego Original är ett strategiskt och kul brädspel för två. Man styr över sina trupper och ska vinna slaget mot motståndarna genom list och taktik.
Stratego brädspel för två är ett riktigt kul sällskapsspel för en duo. Det gäller att vinna striderna och stå ensam kvar på slagfältet.

Hitta bästa pris på Stratego Original hos:

Stratego är ett spännande och taktiskt brädspel för två spelare, perfekt för strategiälskare i alla åldrar. I detta spel leder du en armé med olika militära pjäser, från spejare till marskalk, med målet att skydda din flagga samtidigt som du försöker fånga motståndarens. 

Varje pjäs har unika styrkor och svagheter, men deras identitet är hemlig för motståndaren. Detta skapar ett spännande spel med bluffar och strategi, där varje drag kan vara avgörande. Stratego är en perfekt blandning av enkla regler och djup strategisk tänkande, vilket gör varje spelomgång unik och engagerande.

13. Spirit Island

Spirit Island är ett riktigt välgjort och bra brädspel för vuxna.
Spirit Island är bästa brädspel för vuxna och super roligt att spela.

Hitta bästa pris på Spirit Island hos:

Spirit Island är ett mycket välgjort samarbetsspel som passar utmärkt för två personer. Det kan ta lite tid att sätta sig in i det, men därefter så kan vi nästan garantera att man kommer tycka det är riktigt kul. 

I Spirit Island hamnar ni som spelare på en öde ö och ska försvara er mot kroppsliga andar som vill förgöra ön. Innan spelstarten väljer ni vilken typ av andar som ska attackera er och det finns olika svårighetsgrader och scenarion, vilket ger en härlig variation!

14. Onitama

Onitama är ett enkelt och underhållande brädspel för två vuxna.
Spelbrädet hos Onitama, ett populärt brädspel för två.

Hitta bästa pris på Onitama hos:

Onitama är ett informationsabstrakt och kvickt spel som påminner lite om schack, men med något mindre skicklighet och en aning mer slump tack vare de kort som används i spelet. Spelplanen består av 5×5 rutor och ni börjar med fem bönder på varsin sida, där en huvudbonde finns i mitten. 

Båda spelarna får sedan två öppna kort som visar drag som är möjliga för dennes pjäser, dessutom finns ett femte kort mellan spelarna. Vinner gör ni genom att ta motståndarnes huvudbonde eller flytta din huvudbonde till motståndarens startplats. Ett riktigt bra brädspel för två där ni kan hinna med flera omgångar på kort tid.

15. Star Wars: Rebellion

Star Wars Rebellion är ett omfattande spel och framtaget för två personer. Härligt underhållande i flera timmar.
Spelplanen på Star Wars Rebellion, ett av de bästa brädspelen för två.

Hitta bästa pris på Star Wars Rebellion hos:

Nu kommer vi till ett kul brädspel för både den inbitne Star Wars-fantasten och personer som kanske bara sett filmerna någon enstaka gång. Spelomgångarna är omfattande och passar perfekt för när ni vill köra en helkväll med ett härligt spel och umgänge.

Här ska den ena spelare inta rollen som det onda Imperiet, vars huvuduppgift är att hitta Rebellernas gömda bas och förinta den. Den andra spelaren är då Rebellerna och ska försöka hålla basen gömd så länge som möjligt och kämpa för att störta det onda Imperiet. En suveränt strategispel med många timmars spelglädje!

16. Fog of Love

Fog of Love är ett bra brädspel för par.
Spelplanen hos Fog of Love, ett brädspel som passar perfekt för par, sambos, gifta m.m.

Hitta bästa pris på Fog of Love hos:

Fog of Love är ett utmärkt brädspel för er som gillar rollspel. Här ska ni klä er i rollen som två karaktärer som träffas, blir kära och försöker få sitt förhållande att funka, trots jobbiga situationer, kompromisser och tjafs. 

Ni kommer att få så kallade ödeskort som berättar hur ni kan vinna spelet och sedan ska ni agera efter dessa i olika scener. Ödeskorten kan bytas ut och kommer minska i antalet under spelets gång

17. Sherlock Holmes Consulting Detective

Sherlock Holmes Consulting Detective - Carlton House och Queens Park är ett klurigt brädspel för två där tankeverksamheten går på högvarv.
Innehåll i det kluriga detektivspelet Sherlock Holmes Consulting Detective Baker street, ett roligt brädspel för två.

Hitta bästa pris på Sherlock Holmes Consulting Detective hos:

I detta samarbetsspel ska ni lösa kluriga och svåra fall tillsammans med hjälp av enkla medel som karta, adressbok, dagstidning och texthäfte. Här sätts det logiska tänkandet på stort prov och det gäller att vara skärpt för att snappa upp ledtrådar och lista ut brottsgåtornas svar.

Sherlock Holmes Consulting Detective är en serie brädspel och anses vara pionjären inom detektivgenren. Det är det optimala brädspel för er som tycker om mysterier, escape rooms och mordgåtor. Det finns flera fristående utgåvor som vardera innehåller ett flertalet unika fall, där varje fall kan ta ett bra tag att lösa.

Att tänka på vid val av brädspel för två

Alla brädspel har olika svårighetsgrader, och det gäller även för tvåmannaspel. Är ni lite åt nybörjarhållet kan ett enklare spel som Patchwork eller Carcassonne vara att föredra, medan brädspel som Spirit Island
eller Gloomhaven Jaws of the Lion passar de mer erfarna.

En annan sak att tänka på är om ni vill ha ett spel med möjlighet att spela fler än två eller om ni är ute efter det bästa brädspelet för just två. Sequence är ett exempel på ett spel som passar lika bra till 2 som till 8 personer, medan ett spel som Catan Duellen är framtaget för endast två spelare.

Två personer som har roligt med ett brädspel för 2.

Vilket är bästa brädspelet för två?

Vi tycker det till stor del är en smaksak, vissa tycker att ett detektivspel är det roligaste medan andra föredrar ett strategispel. Vi gillar t.ex. 7 Wonders Duel och Gloomhaven Jaws of the Lion extra mycket och tycker att de är två heta kandidater till bästa brädspel för två.

Vi rekommenderar även att pröva på olika genre för att kunna upptäcka nya roliga brädspel och inte fastna i samma typ av spel. Varje kategori har sin charm och unika egenskaper.