Bästa pusselmatta 2023 – Hitta bra mattor för pussel

I vårt bäst i test av pusselmattor har vi utsett våra favoriter och dem vi anser vara bästa pusselmatta 2022.

Att pussla är verkligen någonting för alla. Det finns svåra och lätta, för barn och för vuxna. Något som hela familjen kan engagera för flera trevliga stunder tillsammans. Det är lätt hänt att du börjar lägga ett pussel och sedan ångrar val av plats. Då är en pusselmatta helt perfekt där du smidigt kan flytta ditt pussel vart du vill utan att några framsteg kommer att gå förlorade. 

Men det finns flera olika mattor att välja emellan, och det är lätt hänt att du klickar dig vilse bland alla alternativ. Här kommer vi därför att lista de bästa mattorna som finns ute på marknaden, och det kommer garanterat finnas någon för ditt behov.

Innehållsförteckning

Topplista bästa pusselmatta 2023

Vill du ta ditt pusslande till nästa nivå? I så fall har du kommit helt rätt. En pusselmatta gör ditt pusslande mer bekvämt. Ett enkelt och smidigt sätt för att kunna lägga pussel när du vill och var du vill. Perfekt under sommarmånaderna när du vill njuta av det vackra vädret och pussla utomhus. Därför har vi här nedan tagit fram våra toppval av pusselmattor 2023!

1. Tildas Pusselmatta för 500-3000 bitar

Tildas pusselmatta är vårt val av bästa pusselmatta och passar dig som gillar att variera storleken på pusslet upp till 3000 bitar!
Tildas pusselmatta utlagd, här visas de tydliga markeringarna för olika pussel, så som 1000 bitar, 2000 bitar och 3000 bitar.

Hitta bästa pris på Tildas Pusselmatta 500-3000 bitar hos:

Vad som skiljer den här pusselmattan från de andra är mattans tydliga markeringar. Den här är för dig som gillar att lägga pussel i varierande storlek, och passar utmärkt om du är ute efter en pusselmatta för 1000 bitar lika gärna som 3000. 

Denna matta erbjuds även till ett bra och rimligt pris och när du köper Tildas Pusselmatta ingår även två stycken spännband som håller mattan intakt. Det gör den otroligt enkel att rulla ut och ihop – vilket vi tycker är ett stort plus.

2. Roll your Puzzle! XXL (Ravensburger)

Roll your Puzzle! XXL är en pusselmatta från Ravensburger som passar stora pussel upp till 3000 bitar. En välgjord matta av hög kvalité.
Insturktion för hur man använder Roll your Puzzle! XXL matta för pussel.

Hitta bästa pris på Roll your Puzzle! XXL 3000 bitar hos:

Här är en riktig favorit bland pusselmattorna för dig som gillar lite större utmaningar! Inte nog med att den rymmer så många bitar – den är också helt unik. Roll Your Puzzle! XXL garanterar att ingen pusselbit har hamnar på fel plats när du rullar ut mattan. 

Det exklusiva plaströret, som flera andra kit saknar, ger extra stabilitet och ser till allt är på sin rätta plats hela tiden. Det är svårt att hitta en bättre och mer funktionell pusselmatta med 3000 bitar, och för en bra peng.

3. Clementoni Pusselmatta

Clementoni Pusselmatta erbjuder plats för upp till 2000 bitar. En av de bästa pusselmattorna 2022.
Här ser man hur någon rullar ihop ett pussel i en Clementoni pusselmatta.

Hitta bästa pris på Clementoni Pusselmatta hos:

Det här är en pusselmatta som vi verkligen tycker om. Clementoni är en erkänd tillverkare inom branschen som har sålt fler än 300 olika pussel världen över. Då är det klart att de har bra koll när det kommer till att producera den bästa pusselmattan. 

Denna modellen kombinerar ett lågt pris med bra funktion och man vill alltid hitta riktigt prisvärda produkter, och Clementonis pusselmatta kvalar verkligen in som prisvärd. Ett givet val på vår topplista!

4. Roll your Puzzle! Upp till 1500 bitar (Ravensburger)

Roll your Puzzle! 300-1500 bitar passar dig som vill pussla lite mindre pussel.
Roll your Puzzle! 300-1500 bitar, här ser vi den bästa pusselmattan utlagd.

Hitta bästa pris på Roll your Puzzle! 1500 bitar hos:

Precis som sitt storasyskon, Roll your Puzzle! XXL, så är det här en helt unik pusselmatta. Även här ser det exklusiva plaströret till att hålla alla bitar intakt och du behöver aldrig oroa dig över att bitarna inte ligger på sin plats när du vecklar ut mattan. 

Den här är perfekt om du kanske är ny inom ditt pusslande och tänker att 1500 bitar är perfekt innan du ger dig på en pusselmatta med 2000 bitar. Eftersom den här inte är till för lika många bitar är den givetvis mindre. Extremt portabel och lätt att flytta med dig överallt!

5. Puzzle Mat

Puzzle Mat är en bäst i test pusselmatta som är både prisvärd och bra gjord.

Hitta bästa pris på Puzzle Mat hos:

Här snackar vi verkligen en bra pusselmatta! Puzzle Mat är en produkt vi verkligen tycker om, främst för dess stora funktionalitet. Den här funkar till alla sorters pussel, det vill säga allt från 500 bitar till 3000. 

Mattan har även tydliga och smidiga markeringar för storleken på det pusslet du väljer att lägga. Superbra för dig som lägger pussel ensam, eller om intresset finns hos andra i familjen som gärna lägger större eller mindre pussel. Mattan är även skapt i ett filtliknande tyg vilket gör den väldigt len att handskas med.

6. Egmont Kärnan Pusselmatta 500-1500 bitar

Egmont Kärnans pusselmatta är billig och prisvärd, passar dig som lägger mindre pussel.

Hitta bästa pris på Egmont Kärnan Pusselmatta hos:

En mycket bra pusselmatta med ett riktigt snyggt utseende – både boxen och mattan. Det är så klart någonting som vi gillar och tycker är viktigt! Den här mattan funkar lika bra för dig som är en erfaren pusslare, eller har precis har hittat intresset. 

På den här mattan kan du lägga pussel med upp till 1500 bitar vilket gör det till en liten mindre variant, alltså väldigt portabel och smidig. Den är också prisvärd vilket gör att den står sig stark mot andra alternativ.

Vad är en pusselmatta?

Visst är det irriterande att sitta i köket och lägga pussel för att sedan bryta ihop allting när det är dags för middag? Just det känner många igen sig vid, men det finns en enkel lösning som heter pusselmatta. Med den här funktionella mattan kan du lägga pussel utan att känna en stress, eller oroa dig, över att du måste bli klart snabbt innan den ytan du pusslar på behöver användas till någonting annat. 

Det enda som blir annorlunda är att du pusslar på mattan i stället för direkt på bordet. Det är också en perfekt pryl i semestertider. Hinner du inte lägga klart pusslet innan det är dags att ta sig till landstället kan du enkelt rulla ihop ditt pussel och ta med det. 

Den är även briljant när du är enormt sugen på att pussla men samtidigt vill utnyttja det vackra vädret. Då är det inte svårare än att veckla ihop det verk du håller på att skapa, stoppa ned mattan i väskan och fortsätta pusslandet utomhus.

Storlekar på pusselmattor

Pusselmattor finns i olika storlekar, vanligast är upp till 1000, 2000 eller 3000 bitar. Det är alltså en utmärkt produkt som verkligen passar för alla pusslare. En pusselmatta är lika användbar för dig som gillar att lägga större pussel som mindre pussel eller barnpussel.

Tycker du om att lägga i varierande storlekar är den största helt klart bäst. De flesta mattor har tydliga markeringar du kan förhålla dig till och lägga efter om du antingen vill lägga 500 eller 3000 bitar. Vill du ha en större pusselmatta får du så klart betala mer pengar. Är du endast intresserad av mindre pussel, i det här fallet upp till 1000 bitar, är den mindre varianten mest prisvärd.

Pusselmattan visar exempel på hur stora mattorna kan vara, alltifrån 500 bitar, 1000 bitar, 2000 bitar, 3000 bitar till 4000 bitar och 5000 bitar. Då snackar vi stora pusselmattor!

Vilken pusselmatta är bäst?

Flera av de vi har listat är bra, men vi tycker att Tildas pusselmatta är bäst sett till pris och funktion. Du som gillar att lägga mindre pussel kanske känner att du inte kommer ha användning för en matta för 3000 bitar. Det som är så bra med den här att den funkar lika bra till alla storlekar.

De tydliga markeringarna, från 500 till 3000 bitar, gör det enkelt och smidigt att lägga det pusslet du är sugen på. Sedan är det inte osannolikt att du vill ge dig på ett större pussel och då har du redan den matta du behöver, i stället för att köpa en ny. Den är också en hundralapp billigare än de pusselmattor i samma storlek. Helt klart värd sitt förmånliga pris.

Köpa billiga pusselmattor

Vad du än köper vill du alltid göra en bra affär. Just det kommer du garanterat att göra när du som älskar pussel handlar en pusselmatta. Den fyller sin funktion väldigt väl, och är tillgänglig för en rimlig och bra peng.

Pusselmattor är heller inte dyra, och är knappast dyrare än vad ett vanligt pussel kostar. Den underlättar ditt pusslande mycket, och vi tycker att det är skönt att det är så pass smidigt att flytta pusslet till den plats man vill pussla på. Dessutom kommer den till användning under flera år om du tar hand om den väl.

Sammanfattning bästa pusselmatta 2023

En pusselmatta är helt klart en bra affär för dig som älskar att pussla. Vi tycker att Tildas Pusselmatta är den absolut bästa pusselmattan, och den vi använder hemma. Den funkar perfekt för både små och stora pussel, kvalitén på tyget är mycket god och den var heller inte alltför dyr. Men det är helt individuellt när det kommer till att välja rätt pusselmatta.

Lägger du bara mindre pussel räcker det gott och väl med en matta för upp till 1500 bitar. Men kom då ihåg att du behöver investera i ny om du vill lägga större pussel, och då blir det ytterligare en kostnad. Därför är Tildas Pusselmatta så bra med sina tydliga linjer och markeringar beroende på hur stort pussel man vill lägga.

Vår topplista ser ut som följer:

  1. Tildas Pusselmatta för 500-3000 bitar
  2. Roll your Puzzle! XXL – Upp till 3000 bitar
  3. Clementoni Pusselmatta – Upp till 2000 bitar
  4. Roll your Puzzle! – Upp till 1500 bitar
  5. Puzzle Mat – Upp till 3000 bitar
  6. Egmont Kärnan Pusselmatta – 500-1500 bitar

Vanliga frågor

Efter att du använt mattan ett tag och rullat ut den några gånger kan den bli lite skrynklig. Men det är absolut ingen fara, och går enkelt att rätta till. Det är inga som helst problem att stryka en pusselmatta. Däremot är det viktigt att stryka den försiktigt på låg värme för att inte riskera att mattan får några skador från värmen.

Många tillverkare säljer inte pusselmattor direkt till dig som privatkund. Men som tur är finns det flera återförsäljare som har pusselmattor till försäljning och produkten går enkelt att hitta i större butiker som till exempel Adlibris & CDON. De finns så klart både i butik och på nätet vilket alltid är ett stort plus. Verkligen hur smidigt som helst!

Priset varierar beroende på vilket storlek du vill ha på din pusselmatta. Däremot är en rimlig prislapp för en pusselmatta runt 150 till 400 kronor. Som tidigare nämnt rekommenderar vi att köpa en större variant som du kan använda till pussel för upp till 3000 bitar. Mattor i den storleken kan du i ganska många butiker hitta för runt cirka 250 kronor, om ens det.