Bästa brädspel 2024 – Topp 21 roliga brädspel

Att hitta bästa brädspel, vår topplista innefattar roliga och populära bäst i test brädspel.

Det har alltid varit populärt att spela brädspel, som är en typ av sällskapsspel. En social aktivitet som är mycket rolig och trevlig att göra med sina nära och kära. Det finns däremot en drös olika spel att välja mellan, så vilken ska man köpa? 

I den här guiden kommer du att hitta allt från de mest klassiska till de allra nyaste brädspelen som i dag finns. Vi har plockat fram de bästa brädspel vi tycker om och som verkligen passar för alla. Oavsett vad man har för intresse. Det finns garanterat något för dig!

Topplista bästa brädspel 2024

1. Wingspan

Wingspan är ett mycket populärt och roligt brädspel och sällskapsspel. Dessutom vackert och snyggt uppbyggt.
Wingspan är bästa brädspel och sällskapsspel enligt oss.

Hitta bästa pris på Wingspan hos:

Wingspan är ett brädspel som utmärker sig på flera sätt, förutom att det är väldigt roligt att spela så är det även ett vackert spel till utseendet och det går även att spela helt ensam om man önskar. Vi rekommenderar dock att man är flera för en riktigt rolig kamp!

Spelet går ut på att upptäcka och sedan locka de bästa fåglarna till ditt nätverk av naturreservat. Du får sedan poäng baserat på hur många fåglar du har lockat och vilket värde de har samt vilka bonusegenskaper de ger. Och den som vinner är givetvis den som har mest poäng när spelet är slut. Absolut ett spel som har en given plats bland de bästa brädspelen 2024.

2. Pandemic

Pandemic är ett hiskeligt roligt brädspel med mycket samarbete mellan spelarna. Ett underbart sällskapsspel att spela.
Pandemic är bäst i test bland brädspel enligt oss.

Hitta bästa pris på Pandemic hos:

Med tanke på de senaste åren så är ordet “pandemi” kanske det sista du vill tänka på för tillfället. Det är däremot inget argument för att hålla det här spelet borta från en brädspel topplista. Tillsammans med dina medspelare kommer du att kämpa mot fyra dödliga epidemiska sjukdomar och för att lösa uppgifterna krävs ett gott samarbete. 

Men inte nog med det – ni kämpar även mot klockan att hinna stoppa smittspridningen innan nya sjukdomar bryter ut. Det här är verkligen ett spel som testar ditt sällskap och som bjuder på många roliga och utmanande problem att lösa.

3. Terraforming Mars

Terraforming Mars är ett bra brädspel för strategi och långa kamper.
Terraforming Mars är ett roligt brädspel för vuxna och ett av de mest populära brädspelen.

Hitta bästa pris på Terraforming Mars hos:

Om du fullkomligen älskar den gudomliga kombinationen av långa och strategi-baserade brädspel är Terraforming Mars något för dig. Här får du räkna med att spendera ett par timmar för att bygga upp en stark ekonomi och sedan besegra dina motståndare. Det är däremot inte segt eller långtråkigt eftersom att resan mot segern är både händelserik och rolig.

Gillar du brädspel där man testar sig fram genom olika strategier för att vinna kommer du älska detta, Terraforming Mars har även prisats för bästa strategispel inom brädspel på flera håll.

4. Carcassonne

Carcassonne är ett bra och roligt brädspel för vuxna och familjer. Perfekt som sällskapsspel!
Spelbrädet på Carcassonne, som är ett bäst i test bland brädspel och familjespel.

Hitta bästa pris på Carcassonne hos:

Ett brädspel för dig som älskar kluriga utmaningar! Här ska ni tillsammans utveckla området kring staden Carcassonne genom att placera markörer, eller landbrickor, på spelplanen. Varje spelare har också tillgång till en armé som de kan placera ut på bordet för att få kontroll över vissa delar av staden. 

Men ni har bara begränsat antal soldater – så vilken plats är bäst att placera dem på? Det är bara en av flera utmaningar som du och dina medspelare kommer stöta på under spelets gång.

5. Betrayal at House on the Hill

Betrayal at House on the Hill är ett populärt strategi brädspel och ett av de bästa sällskapsspelen.
Betrayal at House on the Hill är ett av de bästa brädspelen och mycket roligt att spela.

Hitta bästa pris på Betrayal at House on the Hill hos:

Betrayal at House on the Hill är ett brädspel där deltagarna ska bygga egna hemsökta hus. Rum för rum och bricka för bricka. Därför ser spelplanen annorlunda ut för varje gång vilket gör det här till ett väldigt varierande spel. 

Med andra ord tar det alltså lång tid tills det är helt slut på nya scenarion. I spelet kommer en av deltagarna svika sina motspelare och de andra måste besegra förrädaren innan tiden är över. Här kommer verkligen din strategiska förmåga att prövas.

6. Catan

Catan är ett populärt brädspel med mycket förhandlingar och taktik.
Det billiga brädspelet Catans spelbräde, här syns de olika spelkorten, figurerna och spelplanen.

Hitta bästa pris på Catan hos:

Ett klassiskt brädspel som funnits sedan 90-talet och som även går att spela online, även om vi såklart föredrar brädversionen. Catan kan kännas utmanande och komplicerat i början, men man kommer snabbt in i det och det faller helt klart under kategorin roliga brädspel för vuxna. 

När du spelar Catan har du kommit till en främmande ö som är rik på råmaterial, där alla spelare börjar med att bygga två byar och sedan gäller det att bygga en starkare koloni än dina motståndare. Här sätts dina förhandlingstekniker på sin spets då en viktig aspekt i Catan är byteshandeln med dina motspelare.

När du blivit varm i kläder finns dessutom det en hel drös av expansioner till spelet, med fler spelplaner och plats för fler spelare. Några exempel på expansioner är: Sjöfarare, Städar och Riddare, 5-6 spelare samt Handelsmän och Barbarer.

7. HeroQuest

Heroquest 2021 är bäst i test bland brädspel hos oss och ett populärt bordsspel sedan länge.
Spelplanen på det roliga brädspelen för vuxna Heroquest 2021.

Hitta bästa pris på HeroQuest hos:

Det här traditionsrika brädspelet har funnits sedan 1989 men som nu är tillbaka i en helt ny utgåva. Här är en spelare ond medan de andra, upp till fyra stycken, kämpar tillsammans för att utföra uppdrag. 

Den onda spelaren, “Den Mörke Herren” i spelet kallad, gör allt i sin makt för att sätta käppar i hjulet för sin motspelare. Ett bra brädspel med häftiga figurer som ger sig in i den anrika världen Warhammer som bjuder på många äventyr under spelets gång.

8. Sequence

Sequence är ett roligt och bra brädspel för vuxna och även yngre. Perfekt för spelkvällen.
Sequence bordsspel är ett bäst i test brädspel.

Hitta bästa pris på Sequence hos:

När spelplanen läggs ut gäller det att vara först med att få två rader med fem spelmarker i varje rad. Det här är också ett brädspel som verkligen är lätt att lära sig och med tanke på den låga rekommenderade åldern är det här är spel som verkligen passar för hela familjen. 

Ett brädspel för vuxna, men också för barn. Med tanke på att hela tolv stycken kan spela samtidigt är det ett utmärkt brädspel att plocka fram när du har gäster över!

9. Ticket to Ride

Ticket to Ride är ett av de mest populära brädspelen och är enkelt att lära sig. Ett roligt sällskapsspel för alla åldrar!
Spelplanen på det populära och bästa brädespelet Ticket to Ride. Roligt för alla åldrar!

Hitta bästa pris på Ticket to Ride hos:

Ett riktigt klassiskt spel som snart fyller 20 år! Och det är verkligen inte konstigt att det här spelet fortfarande har en solklar plats på listan över roliga brädspel. Ticket to Ride går ut på att bygga järnvägar och sammanlänka städer på en karta, eller spelplanen, över Nordamerika. 

Här gäller det att bygga så långa järnvägar det bara går för att samla extra mycket poäng. Att tänka på är att den smartaste taktiken är att lägga all fokus på sina egna drag, men det går även att förstöra för motståndarna för den listige spelaren.

Originalspelet har som sagt en spelplan över Nordamerika, men det finns en hel drös av andra versioner med spelplaner över t.ex. Europa, Norden, Frankrike, Asien, Afrika m.fl.

10. Chronicles of Crime

Chronicles of Crime tillhör de bästa sällskapsspelen och brädspelen 2022 enligt oss och kombinerar bräden med en app som ska installeras, mycket underhållande!
Chronicles of Crime, ett detaktivspel som är bäst i test bland brädspel och sällskapsspel.

Hitta bästa pris på Chronicles of Crime hos:

Älskar du spel där du behöver sätta din förmåga att tänka logiskt på sin spets? Då är Chronicles of Crime verkligen ett spel för dig. Det här folkkära detektiv-spelet om brottsutredning kan utan tvekan kategoriseras som ett av de bästa brädspel för vuxna. 

Brädspelet kräver också att du installerar spelets app där du kommer kunna följa scenariot som utspelar sig. Men sedan är det på spelplanen du tar de stora besluten. Vi tycker att det här är helt klart ett spel att testa med den innovativa lösningen att kombinera brädspel och teknik.

11. Spirit Island

Spirit Island är ett riktigt välgjort och bra brädspel för vuxna.
Spirit Island är bästa brädspel för vuxna och super roligt att spela.

Hitta bästa pris på Spirit Island hos:

Ett av de mest välgjorda och bästa strategispel marknaden har att erbjuda. Här hamnar du som spelare på en öde ö som du ska försvara från kroppsliga andar. Inkräktarna kommer att försöka förgöra ön och det är upp till dig att försvara dig för att till sist vinna. 

Innan spelet startar väljer du vad för typ av andar du ska bli attackerad av. Därför erbjuder spelet olika scenarion och svårighetsgrader då du bara blir bättre och bättre och är ute efter en större utmaning.

12. Brass: Birmingham

Brass Birmingham hör självklart hemma på en brädspel topplista och ett av bästa strategi spelen när det kommer till brädspel.
Brass Birmingham spelbräde, ett roligt brädspel för vuxna och bäst i test enligt oss.

Hitta bästa pris på Brass: Birmingham hos:

Det här ett brädspel som utspelar sig i England under den industriella revolutionen. Här ska du som spelare bygga gruvor, hamnar, bomullsfabriker och andra nödvändigheter för att samla poäng. Brädspelet spelas sedan över två halvor: kanaleran och järnvägseran. För att vinna behöver du samla mest poäng, eller VP som det kallas i spelet. 

Det kan beskrivas som ett ekonomiskt tanke-spel då du måste utveckla och etablera dina industrier i ett försök att utnyttja tillgång och efterfrågan. Ett riktigt roligt brädspel med inriktning strategi – framförallt om man tycker om historia.

13. Cluedo Refresh

Cluedo Classic Refresh är ett av de bästa brädspelen. Det är spännande, kul och passar för alla. Perfekt för en spelkväll hemma.
Cluedo Refresh är ett bäst i test brädspel som tar sig in på vår topplista. Här gäller det att vara detektiv och hittad en skyldige.

Hitta bästa pris på Cluedo Refresh hos:

Ett av de mest berömda detektiv-spelen någonsin! Du har garanterat hört talas om det här spelet förut men kanske aldrig spelat det? Här kommer en snabb förklaring: Det har skett ett mord och samtliga spelare är misstänkta. 

Du ska nu söka igenom spelplanen efter ledtrådar och sedan ställa kloka frågor till dina medspelare för att lista ut vem som har begått brottet. Den som först löser mordgåtan vinner! Absolut ett spel som har en given plats på listan över roliga bordsspel.

14. Ark Nova

Ark Nova är ett av de bästa brädspelen och tillhör topplistan enligt oss. Skapa ditt eget zoo och vinn över motspelarna!
Ark Nova är ett intressant och beroendeframkallande brädspel för vuxna, där det gäller att bygga upp ett eget Zoo. Bäst i test bland sällskapsspel tycker vi!

Hitta bästa pris på Ark Nova hos:

Noas Ark låter kanske bekant? Här ska du vara lika duktig med djuren som Noa! Du ska nämligen planera och designa ett modernt och vetenskapligt zoo med det slutliga målet att äga en zoologisk anläggning som är mer framgångsrik än dina motspelare! 

Under spelets gång kommer du som spelare bli tilldelad kort som du kan använda för att öka attraktionen och ryktet för ditt zoo. Så att du till slut kan stå som segrare.

15. Exit: The Game

Exit The Game - Ödestugan är ett spännande brädspel som är roligt att spela själv eller flera.
Exit The Game - Den sjunkna skatten är ett av de bästa brädspelen och en rolig underhållning för vuxna.

Hitta bästa pris på Exit: The Game hos:

Exit The Game är en brädspelsserie med massor av olika scenarion, som erbjuder en unik och fängslande upplevelse och förvandlar vardagsrummet till en värld av mysterier och utmaningar. Varje spel i serien är ett engångsspel, vilket innebär att du bara kan spela det en gång eftersom du ofta måste klippa, riva eller skriva på spelets komponenter.

Dessa spel påminner om ett Escape Room och lyckas skickligt återskapa spänningen och atmosfären från dessa populära rum. Ni får testa er problemlösningsförmåga och spelen kan både spelas själv och i samarbete med vänner och familj.

16. Blokus brädspel

Blokus är ett bäst i test brädspel som är lätt att lära sig och kul för både vuxna och yngre.
Spelplanen på det populära brädspelet Blokus.

Hitta bästa pris på Blokus hos:

Ett välkänt och populärt brädspel som vunnit flera priser genom åren, bland annat som årets spel i kategorin familjespel. Här startar du med olika figurer, beroende på hur många ni är som spelar, i samma färg och målet för att till sist stå som vinnare är att lägga ut alla dessa på spelplanen. 

Reglerna är väldigt enkla, varje spelare startar i ett hörn och ska sedan lägga ut sina figurer så att de aldrig ligger sida vid sida. Det krävs en hel del strategiskt tänk för att få ut alla sina marker på spelplanen. Ett roligt spel för hela familjen!

17. Hint

Hint bästa brädspel och mycket underhållande att spela för alla åldrar.
Hint bordsspel passar vuxna som söker en rolig utmaning.

Hitta bästa pris på Hint hos:

Det här en riktig klassiker där du och ditt sällskap verkligen bjuder på er själva. Här kommer ni att rita, nynna, tala och göra charader om allt möjligt. Så klart går det ut på att din lagkamrat, eller lagkamrater, ska gissa vad det är du försöker förmedla. 

Ett spel som finns i flera olika former och tar sig in på listan över mest populära brädspel genom alla tider. Här utlovas alltid en trevlig stund som bjuder på många skratt!

18. Quest for El Dorado

Quest for El Dorado passar utmärkt på spelkvällen. Ett utmanande och bra brädspel.
Quest for El Dorado är ett strategiskt deckbuilding bordsspel som går att ha mycket kul med.

Hitta bästa pris på Quest for El Dorado hos:

Här tar varje spelare rollen som expeditionsledare som ger sig ut för att söka efter landet av guld. Ett mycket roligt Deck Building-, eller kortleksbyggande, spel där deltagarna tävlar om att anpassa och optimera sina kortlekar. 

Det gäller att så fort det bara går navigera sig runt spelplanen för att hitta det legendariska landet av guld. Men vilken taktik är bäst? Rusa så snabbt man kan eller lägga strategiska fällor för sin motspelare? Det här är verkligen ett spel med flera olika vägar till seger.

19. Gloomhaven

Gloomhaven är ett populärt brädspel och även bästa brädspel för vuxna.
Det roliga brädspelet Gloomhaven är ett populärt strategi spel för vuxna.

Hitta bästa pris på Gloomhaven hos:

Det här är ett brädspel där du som spelare utkämpar slag i en värld med skiftande motiv. Ett perfekt familjespel där ni kommer stöta på fler olikheter genom spelets gång. För att klara alla uppdrag spelet erbjuder krävs bra samarbete där ni tillsammans kommer ta avgörande beslut. 

Ni kommer att slåss mot automatiserade monster och det gäller att använda sina kort med krafter noga. När de är använda får du inte tillbaka dem och kan riskera att förlora. Helt klart ett bäst i test gällande brädspel!

20. AZUL brädspel

AZUL är ett snyggt och roligt brädspel där man ska kakla sig till segern.
AZULs spelbräde, ett mysigt och härligt bordsspel för alla åldrar.

Hitta bästa pris på AZUL brädspel hos:

AZUL är ett brädspel med väldigt kort startsträcka, som enkelt går att lära sig snabbt! Kung Manuel blev förälskad i de vackra kakelplattorna, Azulejos, under sin resa i södra Spanien. När han återvänder till sitt Portugal vill han genast bygga sitt palats med likadana plattor. 

Det är här ditt uppdrag som spelare kommer in. Du ska kakla väggarna i palatset och ju snabbare du är, desto mer poäng samlar du. På spelplanen finns fabriker du kan hämta kakel från som passar in på det mönstret du håller på att bygga. Ett roligt brädspel som passar utmärkt för både vuxna spelare och yngre förmågor!

21. Root

Root är ett bäst i test brädspel som lätt kvalar in på topplistor.
Spelplanen på det populära och roliga brädspelet Root.

Hitta bästa pris på Root hos:

I det här brädspelet ska du som spelare strida mot de andra deltagarna om kontrollen över en vidsträckt vildmark. Här bestämmer ni som spelare berättelsen och i spelet finns flera olika roller att välja mellan. 

Det finns fyra olika styren som alla kämpar för att ta över vildmarken och samtliga har sina kriterier för att till slut stå som härskare. I Root utforskar ni en väldesignad spelplan och strider mot varandra. Underhållande för både vuxna och ungdomar!

Vad är ett brädspel?

Enkelt förklarat är brädspel en typ av sällskapsspel där en eller flera personer spelar på ett bräde, eller spelplan. Brädspel är väldigt brett och det finns tusentals olika spel inom flera kategorier. 

Det finns bland annat strategispel, krigsspel eller detektivspel där du i vissa bara kan stå som ensam segrare, medan i andra gäller det att samarbeta med dina medspelare för att vinna. 

Med tanke på det breda utbudet är det svårt att hitta vad som passar en bäst. Men i den här artikeln har vi plockat ut våra bästa brädspel, och du kan garanterat hitta något för dig.

Att tänka på vid val av brädspel

Det kan vara svårt att hitta rätt direkt. Alla brädspel har olika svårighetsgrader och nybörjare ska gärna börja med något som är lite enklare som exempelvis Catan eller Ticket to Ride. Det är två riktiga klassiker som du kan hitta i vår topplista ovan.

Sedan när du fått upp intresset ordentligt rekommenderar vi att du testar dig på lite svårare och mer utmanande spel.

Men ett bra tips, och något att tänka på, är att börja med något lite enklare. Det finns sedan en uppsjö av mer avancerade brädspel att sätta tänderna i och pröva. Så det finns alltid något för den som är ny, men också för den som är mer erfaren.

Här visas det roliga brädspelet Fia med Knuff, ett omåttligt populärt brädspel för alla åldrar.

Vilket är bästa brädspelet?

Det är till viss del en smaksak och av den anledningen har vi tagit fram en topplista med spel ur olika kategorier. Tittar man på brädspel som säljer bäst är Monopol förmodligen det mest populära spelet och ett spel som nästan alla prövat. Det finns hur många olika typer av brädspel som helst och det ärliga svaret är att man får prova sig fram. 

Vi tycker heller inte att man ska vara rädd att gå ur sin bekvämlighetszon och testa en annan kategori, om du till exempel tidigare bara spelat strategispel. Alla olika typer av brädspel har något unikt att erbjuda men gemensamt är att de alla är mycket roliga! Men det är som sagt en smaksak.

Vad finns det för svenska brädspel?

Det är många svenskar som spelar brädspel och det finns därför en drös av tillverkare från Sverige. Terraforming Mars är ett exempel som vi tipsat om ovan. De flesta spel som finns att köpa är också översatta till svenska. Så du behöver inte oroa dig att ett spel vi listat inte finns på svenska.