Stress kortspel regler – Så spelar du

Stress regler kortspel - Lär dig spelreglerna till det trevliga kortspelet stress.

Stress är ett populärt kortspel som ger en liten adrenalinkick eftersom varje omgång ska gå fort, därav kommer namnet stress. Det går ut på att du som spelare ska bli av med alla dina kort så fort som möjligt.

Innehållsförteckning

Förberedelser

Spelet lämpar sig bäst för två spelare, så leta reda på en spelkompis och läs igenom dessa stress regler, så är ni redo köra igång sedan. Till spelet behövs ni ta fram en vanlig kortlek med 52 kort.

Lägg ut fyra kort framför varje spelare

Börja med att blanda och dela sen korten i två högar med 26 kort i varje hög. Efter att varje spelare tagit upp sin hög lägger de fyra öppna kort framför sig. Om spelaren har fler kort i samma valör som de kort som har lagts ut, kan spelaren välja att lägga dessa kort ovanpå de liggande korten.

Efter att spelarna är klara med de fyra högarna framför sig, ska de placera ett kort var i mitten av spelbordet. Du placerar ditt kort till höger om motspelarens kort. Detta är den hög som kommer att vara din om du blir straffad och måste ta upp en hög.

Räkna tillsammans

Det är viktigt att båda spelarna lägger ut sina kort samtidigt. Vid stress brukar spelarna till exempel räkna ett, två, tre för att korten ska hamna på spelplanen samtidigt.

När korten är lagda är spelet igång. Nu gäller det att bli av med alla kort så snabbt som möjligt.

Under spelets gång kan spelaren välja att lägga kort från de fyra högarna på någon av korthögarna i mitten. Men spelaren kan bara göra detta om kortet har en högre eller lägre valör än det kort som ligger i spelhögen. Det går alltså bara att lägga kort som har ett steg högre valör eller ett steg lägre än det kort som ligger.

Om det exempelvis ligger en åtta så går det bara att lägga ett kort med valör sju eller nio. Till skillnad från många andra kortspel så behöver du inte spela efter färg.

Stress spelregler - Vi går igenom spelregler för kortspelet stress. Lär dig idag!

Håll koll på dina fyra högar

Under tiden som spelet är igång så fyller varje spelare på med kort i de fyra egna korthögarna om de skulle bli tomma. Eftersom det är viktigt att bli av med alla kort så är det smart att se till att du alltid har fyra korthögar framför dig. Du kan hela tiden fylla på högarna om det skulle dyka upp ett kort av samma valör som du har i högen.

Snabbhet lönar sig i Stress

Under spelets gång gäller det att hålla koll på båda högarna. När det är samma valör i båda så gäller det att skrika stress och slå handen på den egna spelhögen, det vill säga den längst till höger för varje spelare.

Den spelare som slog sist ska ta upp korten från den egna högra högen. Efter att spelaren tagit upp korten ska de blandas ordentligt.

Om du saknar kort på hand

När ingen av spelarna har kort som de kan lägga på högarna i mitten, så är det dags att räkna till tre och lägga upp varsitt nytt kort i den egna högen i mitten. Om det är så att den ena spelaren saknar kort ska den andre spelaren ge bort ett av sina kort. Har spelarna inte har några kort på hand och ingen av korten i högarna passar så ska båda ta upp den egna högen på spelbordet i mitten.

Den som först blir av med alla spelkort på hand samt alla fyra högar framför sig har vunnit. Nu kan du stress kortspel regler, lycka till med spelet!

Vanliga frågor om stress regler

Ett tips är att försöka lägga så många kort som möjligt i din spelkompis korthög. Det är ju den egna högen som spelaren ska ta upp om den slagit sist på högen när någon ropat stress.