20 roliga barnpussel 2024 – Pussel för barn i alla åldrar

Hitta tips på bästa barnpussel i vårt bäst i test. Vi utser våra favoriter bland pussel för barn.

Vad som kännetecknar ett bra pussel för barn är att det ska vara lärorikt men också roligt. Att lägga pussel förbättrar barnets förmåga att lösa problem och dessutom utvecklar de den viktiga egenskapen att tänka logiskt. Det är något som är utmanade vilket även gör upplevelsen väldigt kul. 

 Här hittar du våra tips på roliga och lärorika pussel som passar för barn i alla olika åldrar.

Topplista bästa barnpussel 2024

1. Babblarna barnpussel

Babblarna pussel för barn är ett trevligt träpussel som passar för 2 år och uppåt.

Hitta bästa pris på Babblarna barnpussel hos:

Här är ett perfekt första barnpussel! Motivet är de roliga karaktärerna från Babblarna och bitarna är anpassad för barn som nyligen fyllt två år och uppåt. Pusslet innehåller sex bitar som ska passa ihop för att läggas klart. 

Bitarna är också stora vilket gör det inte alltför svårt, men ändå utmanande att få ihop rätt. Det är garanterat ett träpussel som ditt barn kommer vilja lägga om och om igen!

2. Disney Frost barnpussel

Hitta bästa pris på Disney Frost barnpussel hos:

Älskar ditt barn den vackra snödrottningen från Disney-klassikern Frozen? Då är det här pusslet toppen. Ett brett pussel som innehåller fyra olika nivåer från 20, 80, 100 till 180 bitar. 

Pusslet är designat för barn att förbättra sitt logiska tänkande och utmana sina färdigheter inom problemlösning. Med tanke på de olika nivåerna är detta perfekt barnpussel att växa med från 1 år och uppåt.

3. Mitt första pussel

Mitt första pussel barn passar för både 1 år, 2, år, 3 år. Snyggt och välgjort tycker vi.

Hitta bästa pris på Mitt första pussel hos:

Precis som namnet avslöjar är det här ett perfekt pussel för din 1 åring som precis firat sin första födelsedag. 

De söta figurerna som den gulliga bläckfisken och gosiga elefanten ger ditt barn garanterat ett leende på läpparna när denne ska lösa uppgiften att lägga alla bitar rätt. De tolv bitarna är dubbelsidiga vilket gör det här till två pussel i ett vilket gör pusslet mycket prisvärt.

4. Kids Concept ABC Pussel

Kids Concept ABC är ett fint träpussel för barn som fyllt 2 år och uppåt. Ett av de bästa pusslen för barn enligt oss.

Hitta bästa pris på Kids Concept ABC Pussel hos:

Det här är ett barnpussel som består av alla bokstäver i det svenska alfabetet. Ett roligt och lärorikt träpussel där bokstäverna har olika färger och som kan användas för att stava, leka eller pussla med. 

Med detta stilrena pussel får barnet lite utmaning samtidigt som det kan användas på flera olika sätt. Helt enkelt ett lekfullt barnpussel från 2 år att bekanta sig med alla bokstäver i alfabetet!

5. Lasse-Majas detektivbyrå barnpussel

Lasse Majas detektivbyrå är ett barnpussel 200 bitar som kommer ge många timmars glädje.

Hitta bästa pris på Lasse-Majas detektivbyrå barnpussel hos:

Lasse-Majas detektivbyrå är enormt populär bland barnen. Programmet finns både som film, serie och julkalender och inspirerat många barn till att leka detektiver. 

Nu finns det även som pussel med en härlig utmaning på 200 bitar. Ett pussel som tar lite längre tid för din 4 åring, 5 åring eller 6 åring att lägga och är perfekt för ett barn som vill ha en liten större utmaning när det kommer till problemlösning.

6. Mumin Bygg och Lek 3D-pussel

Mumin Bygg och Lek 3D pussel barn är ett annorlunda barnpussel och byggs på höjden i stället.

Hitta bästa pris på Mumin Bygg och Lek 3D-pussel hos:

Är ditt barn tokig i lilla My, Snusmumriken eller Muminfamiljen i stort? Då är det här ett utmärkt 3D-pussel för din 2 åring eller äldre. 

Ett roligt pussel av trä som byggs på höjden i stället för längs golvet. När pusslet är färdigbyggt har ditt barn återskapat det kända Muminhuset, en bro och en gran som garanterat känns igen från filmerna. Också ett utmärkt val för de som ännu inte bekantat sig med mumintrollen.

7. Piraten och skatten barnpussel

Piraten barnpussel passar för barn 3 år och uppåt. Din 3 åring kommer kunna känna sig som en äventyrlig sjörövare.

Hitta bästa pris på Piraten och skatten barnpussel hos:

Här tar sig ditt barn, precis som alla sjörövare, an utmaningen att hitta den berömda skatten. Ett pussel för barn som är helt besatt av pirater och vill segla på det blåa havet mot rikedom. 

Det är i alla fall det barnet kommer föreställa sig med motivets färgglada och inspirerande tema. Ett utmärkt pussel för din 3 åring och äldre som också kommer i en rolig förpackning man bara vill öppna.

8. Mitt första pussel - Bondgård

Mitt första pussel bondgårdsdjur är ett roligt pussel för små barn som gillar djur och natur.

Hitta bästa pris på Mitt först pussel – Bondgård hos:

I det här lekfulla pusslet ingår fyra stycken olika pussel i ett. Med de mest populära djuren från bondgården kan ditt barn välja mellan att lägga pussel med två bitar upp till åtta stycken. 

Alltså flera olika svårighetsgrader och ett perfekt pussel att lägga vantarna på då din 3 åring eller äldre kan lösa uppgifter som innehåller fyra olika svårighetsgrader. Kommer även i en rolig förpackning med ett snöre.

9. Disney prinsessor barnpussel

Disney prinsessor barnpussel passar för en 4 åring och uppåt. Detta fina träpussel kommer låta ditt barn drömma om att bli prinsessa.

Hitta bästa pris på Disney prinsessor barnpussel hos:

Vem har inte älskat Ariel, Askungen och Aurora som liten? Med det här roliga pusslet kan din 4 åring eller äldre pussla ihop alla de populära prinsessorna från Disney-serierna som garanterar en riktigt sagolik pussel-stund. 

Pusslet kommer i 20 bitar och kan tyckas enkelt, men vilken prinsessa är det som ska ha grön respektive blå klänning? Här tränas minnet från de mycket uppskattade och tecknade programmen på tv.

10. Pokémon boll 3D-pussel

Pokémon boll 3D pussel barn är ett böjbart barnpussel som även blir kul inredning när det är klart.

Hitta bästa pris på Pokémon boll 3D pussel hos:

Måste fånga fler! Pussla ihop Pikachu och de andra mest populära pokémonen i ett 3D-pussel för barn. Här bygger barnet alltså inte längs golvet utan på höjden för att återskapa en häftig modell som liknar en Pokémon-boll. 

Pusselbitarna är böjbara och en utmaning som passar perfekt för barn från 5 år och uppåt. När pusslet är färdigt blir det ett mycket snyggt och stilrent objekt att ställa på skrivbordet.

11. Paw Patrol golvpussel

Paw Patrol golvpussel för barn är ett härligt pussel för barn som tycker om denna populära serie om hundar.

Hitta bästa pris på Paw Patrol golvpussel hos:

Ett pussel som passar perfekt för en 5 åring eller äldre som tycker om Paw Patrol-serierna. De äventyrsfulla och gulliga hundarna finns nu även som pussel i ett härligt och lekfullt motiv. 

Ett utmärkt val som kommer med stora bitar som gör det enkelt att lägga, men vilken hund är vilken? Trots att det är lite lättare att lägga då det är ett golvpussel, så kommer det ändå vara en utmaning för barnet.

12. Alfons Åberg pussel stavningslek

Alfons Åberg barnpussel i trä lär ut stavning på ett härligt sätt. Nytta och nöje i samma helt enkelt!

Hitta bästa pris på Alfons Åberg pussel stavningslek hos:

Går ditt barn runt där hemma och upprepar den underbara frasen: “Aja baja, Alfons Åberg”? Då är verkligen det här pusslet perfekt för din 3 åring. Här kommer Alfons Åberg med tips och tricks till ditt barn för att lära sig att stava. 

Varje motiv består av en härlig bild där barnet även måste pussla ihop rätt bokstäver för att klara uppgiften. Ett mycket roligt sätt att bekanta sig med bokstäver och ord!

13. Bamse knoppussel

Hitta bästa pris på Bamse knoppussel hos:

Det här ett roligt pussel för din 1 åring, 2 åring eller 3 åring som älskar Bamse, Skalman, Lilleskutt och gänget! Knoppusslet bjuder på ett otroligt vackert och färgglatt motiv från den berömda trollskogen där Bamse och alla hans vänner håller hus. 

Också ett pussel som passar för de lite äldre barnen, upp till 6 år, för det är inte så enkelt att lista ut vart i trollskogen rätt figur ska vara.

14. Greta Gris barnpussel

Greta Gris är ett billigt pussel för barn med många bitar. En trevlig design som garanterar en mysig stunds pusslande.

Hitta bästa pris på Greta Gris barnpussel hos:

Här är ett häftigt designat barnpussel  för en 4 åring och äldre med motiv av de mest kända karaktärerna från populära Greta Gris. 

Pusslet innehåller 144 bitar och det blir en härlig och rolig utmaning för ditt barn som vill pussla riktigt länge! Också ett perfekt pussel att som föräldrar lägga tillsammans med sitt barn för en rolig och trevlig stund.

15. Melissa & Doug barnpussel arbetsfordon

Melissa och Doug träpussel innehåller 6 bitar och passar barn från 2 år och uppåt.

Hitta bästa pris på Melissa & Doug barnpussel arbetsfordon hos:

Ett lekfullt pussel för små barn som inte kan få nog av häftiga lastbilar, traktorer och grävskopor. Här får ditt barn verkligen en rolig, men absolut genomförbar, utmaning där den ska klura ut vilket fordon som ska ligga på vilken plats. 

Bitarna består av tuffa motiv på bilar som även går bra att bara leka med precis som de är. Ett utmärkt pussel för din 2 åring och äldre.

16. Babblarna på kalas pussel

Babblarna barnpussel på kalas, här får man fira ordentligt med babblarna när pusslet är färdiglagt. Trevligt för 2 åring, 3 åring och äldre.

Hitta bästa pris på Babblarna på kalas pussel hos:

De härliga och roliga figurerna från Babblarna är tillbaka med nytt pussel! Ett utmärkt barnpussel till de som älskar de färgglada karaktärerna. 

I det här pusslet befinner sig hela gänget på ett kalas och det är ditt barns uppgift att se till att det blir en riktigt härlig fest. Klura ut vilken babblare som ska ha vilken partyhatt för att få ihop det perfekta motivet som gömmer sig på pusselytan.

17. Bolibompa barnpussel

Bolibompa Draken är ett billigt pussel för små barn.

Hitta bästa pris på Bolibompa barnpussel hos:

Vem har inte förälskat sig i Bolibompa som barn? Ett strålande pussel där ditt barn ska pussla ihop den berömda Bolibompa-draken som är ute och arbetar i trädgården. Det innehåller 24 bitar i trä som ska läggas på en ram som är otroligt slitstark. 

Det här är pusslet för ditt barn som ännu inte vill ge sig på ett större pussel på 200 bitar, men ändå vill ha något lite klurigare!

18. Melissa & Doug golvpussel under vattenytan

Hitta bästa pris på Melissa & Doug golvpussel under vattenytan hos:

Ett golvpussel som passar utmärkt för ditt barn som precis har fyllt 3 år. Det här ett pussel för barn som verkligen intresserat sig för havet och alla dess häftiga fiskar, stora som små, som lever där. 

Detta kommer också med en liten större utmaning med många olika fiskar som ska bli sättas ihop. Helt klart ett spännande projekt som verkligen spetsar till det logiska tänkandet.

19. Ravensburger på gården pussel

Ravensburger Pussel för 3 åring. Motiv med djur och bondgård.

Hitta bästa pris på Ravensburger på gården pussel hos:

Här gäller det att pussla ihop en bondgård med alla de vackra djuren som befinner sig där. Pusslet innehåller bara tolv bitar, men med tanke på alla detaljer som finns med i slutbilden kan det bli riktigt klurigt att lista ut. 

Också ett bra alternativ om man söker efter billiga pussel till barn, och det här får du får under hundralappen, vilket gör det billigt och prisvärt!

20. Pettson och Findus kubpussel

Pettson och Findus kubpussel för barn. Innehåller flera pussel i ett och är mycket välgjort.

Hitta bästa pris på Pettson och Findus kubpussel hos:

Ett roligt träpussel för barn som älskar Pettson och Findus! I det här pusslet ingår sex olika motiv med tolv bitar styck för att få fram den slutgiltiga bilden på Pettson och den finurliga lilla katten. 

De alla olika motiven är direkt från filmerna och är verkligen en rolig utmaning för den lite yngre pusslaren som ska ta sig an sitt första pussel. Ett mycket prisvärt alternativ.

Pussel för olika åldrar

Det allra bästa med barnpussel är att det verkligen finns någonting för alla. Marknaden erbjuder pussel för alla olika åldrar, oavsett om du har ett barn som är 1 år, 2 år, 3 år, 4 år, 5 år, 6 år eller mer. I vår topplista har vi listat flera olika pussel med varierande svårighetsgrad och teman. En utmärkt rolig utmaning för ditt barn.

Varför är det bra för barn att pussla?

Att pussla hjälper ditt barn att utveckla flera färdigheter och har många fördelar. Några av de områden som barnet utvecklar är:

  • Finmotorik – Muskler i fingrar och händer utvecklas
  • Grovmotorik – Barnet rör sig runt vid pusslandet
  • Visuella uppfattningen – Formar beslut utifrån former, bilder och färger
  • Koordinationen mellan händer och ögon
  • Koncentrationsförmåga
  • Problemlösning
  • Självständigt lekande
  • Kognitiv utveckling
Barnpussel - Rolig och nyttig aktivitet för ditt barn.

Vilket är bästa pusslet för barn?

Det finns verkligen flera och det är helt upp till vad ditt barn vill ha och tycker är roligt. Men vad som är gemensamt för bra pussel för barn är att de är både roliga och lärorika. Det spelar ingen roll vilken svårighetsgrad ditt barn börjar med, barnet lär sig och kommer med tiden vilja lägga svårare pussel.

Vi har i den här artikeln utsett bästa pussel för barn i olika kategorier, så att ni kan hitta något passande utifrån ålder och intressen. Se även vår artikeln med bra pusselmattor, så att barnet kan spara sitt pusslande till senare.

Vanliga frågor om barnpussel

Det är vanligt att de börjar vid mellan 2 och 3 år. För den åldern finns ett stort utbud av pussel att välja på. Vanligast är att man börjar med ett mindre pussel på kanske sex bitar, innan man arbetar sig uppåt mot större på runt 200 bitar.

Ett knoppussel är när själva ramen vanligtvis är större en pusselbitarna. Det gör det till ett utmärkt pussel att börja med eftersom det inte är lika svårt. Här får barnen leka och arbeta med stora bitar för att se vart på ramen de ska passar in och ska sitta.

Det främsta syftet med ett sifferpussel, förutom att det ska vara roligt, är att de ska uppmuntra barnen att lära sig. Pusslen använder sig av gulliga motiv och färger som får barnen intresserade att i tidig ålder lära sig att både räkna och alfabetet. Ett underhållande sätt att bekanta sig med både siffror och bokstäver.