Vad är sällskapsspel?

Ett sällskapsspel som man kan spela för att umgås och ha roligt med andra.

Sällskapsspel är ett samlingsbegrepp för aktiviteter där flera personer exempelvis spelar med pjäser på ett bräde, kastar tärningar eller drar kort, med målet att vinna spelet utefter uppsatta regler.

Även om ett sällskapsspel går ut på att någon eller några vinner så spelar man oftast för att ha kul och umgås med varandra.

Vilka typer av sällskapsspel finns det?

Det finns många olika typer av sällskapsspel, med alltifrån spel som baseras på ren tur till de som kräver skicklighet och erfarenhet. Några av de stora kategorierna följer nedan.

Brädspel

Ticket to Ride är ett brädspel som är en kategori av sällskapsspel.
Risk är ett klassiskt brädspel som innefattar mycket strategi.
Catan är ett populärt brädspel med mycket förhandlingar och taktik.

Kanske den kategorin som man tänker på främst när någon säger sällskapspel. Brädspel spelas, som namnet antyder, på ett bräde och involverar oftast olika typer av pjäser, kort och tärningar. Några exempel på välkända brädspel är Risk, Catan, Monopol och Ticket to Ride.

Kortspel

Uno är världens mest sålda kortspel och en form av sällskapsspel.
Kortlek med 52 kort som går att spela massor av kortspel med.

En kategori av sällskapsspel där man helt enkelt spelar med kort. Ett av de mest kända kortspelen är UNO, som de allra flesta förmodligen någon gång har prövat på. Sedan finns även den klassiska kortleken med 52 kort där det mer eller mindre finns oändligt med olika spelmöjligheter.

Frågespel

Trivial Pursuit är världens mest kända frågespel och finns i flertalet olika versioner idag.
Idiotkunskap är ett frågespel med frågor man borde kunna. Roligt sällskapsspel.
Det borde man ju veta är ett populärt frågespel.

Frågespel är en variant av sällskapsspel som går ut på att besvara olika typer av frågor. Världens mest kända frågespel är förmodligen Trivial Pursuit, som numera finns i ett stort antal olika versioner. Två populära svenska frågespel är Idiotkunskap och Det borde man ju veta!

Tärningsspel

Yatzy är ett välkänt tärningsspel för alla åldrar.
Lusen är ett klassiskt tärningsspel och kul som sällskpasspel.

En kategori av sällskapsspel där man primärt använder tärningar till att spela. Världens mest kända tärningsspel är utan tvekan Yatzy. Ett annat klassiskt spel med tärningar är Lusen (Cootie).

Figurspel

Warhammer Fantasy Battles är ett figurspel vilket är en kategori inom sällskapsspel.
Flames of War figurspel som är en nischad del inom sällskapsspel.

Figurspel är en relativt nischad kategori av sällskapsspel som spelas med en spelplan där hinder och andra terrängdelar placeras ut. Sedan väljer man figurer att använda utifrån förutsättningarna och hur man tror motståndarna ska spela. Två populära figurspel är Warhammer Fantasy Battle och Flames of War.

Rollspel

Dungeons & Dragons är världens första rollspel och ett av de mest populära än idag.
Nordiska Väsen är ett häftigt rollspel och en form av sällskapsspel.

Ett rollspel kan beskrivas som en kombination av spel och sagoberättelse. Spelarna ska gestalta en rollperson, rollfigur eller ett alter ego. Tillsammans ska man skapa en interaktiv historia och alla har möjlighet påverka hur berättelsens ska utspelas. Ett av de mest kända och populära rollspelen är Dungeons & Dragons.