Roliga utomhusspel 2024 – 18 trädgårdsspel för vuxna & barn

Roliga trädgårdsspel och utomhusspel för både barn och vuxna. Populära spel att köra under sommaren på fester, kalas och härliga grillkvällar.

Är du på rakt efter roliga utomhusspel? Då har du kommit rätt. Här hittar du våra bästa tips på trädgårdsspel och utespel för både vuxna och barn!

Man vill ju gärna spendera mer tid utomhus när det blivit varmare till våren och sommaren. Då är ett utomhusspel en perfekt umgängesform för skratt och lite tävling med vänner, partnern eller hela familjen.

Våra rekommendationer på roliga utomhusspel i den här artikeln passar lika bra i trädgården som i parken, på stranden eller campingsemestern.

Topplista bästa utomhusspel 2024

1. Frisbee-dart

Frisbee-dart är ett riktigt roligt utespel för barn och vuxna. Här gäller det att träffa så nära mitten som möjligt på måltavlan med en frisbeen för att få höga poäng.

Hitta bästa pris på Frisbee-dart hos:

Frisbee-dart är en riktigt rolig variant av klassiska dart och är ett utmärkt utomhusspel för trädgården eller parken. Här gäller det att kasta frisbees mot en måltavla på marken och få frisbeen att landa på så höga poäng som möjligt.

Förutom måltavlan så medföljer det sex frisbees i två olika färger. Det går att spela alltifrån 1 mot 1 upp till 3 mot 3 i en lagtävling.

Ett kul familjespel utomhus som är lika roligt på barnkalaset som på grillfesten för vuxna. 

2. Cornhole Target Trädgårdsspel

Cornhole Target är ett utmärkt trädgårdsspel och roligt utespel för alla åldrar. Träffa hålet med ärtpåsen för att få poäng.

Hitta bästa pris på Cornhole Target Trädgårdsspel hos:

Cornehole Target är en rolig underhållning och utmärkt utespel som både barn och vuxna kommer att uppskatta. Dessutom är det lätt att lära sig.

De två måltavlorna ställs upp en bit ifrån varandra och varje lag har sedan fyra ärtpåsar var att kasta mot det andra lagets hål. Får man ärtpåsen i hålet innebär det tre poäng och stannar den kvar på måltavlan ger det ett poäng.

Spelet går att variera på flera sätt, man kan t.ex. rikta måltavlorna åt ett och samma håll och låta den ena vara en bit längre bort. Då ger den mer poäng om man lyckas träffa den. 

Ett riktigt bra trädgårdsspel som har vår starka rekommendation.

3. Steggolf i trä trädgårdsspel

Steggolf i Trä är ett utomhusspel för sommar och passar barn men ävne vuxna som söker en spel för utomhusbruk.

Hitta bästa pris på Steggolf i trä trädgårdsspel hos:

Steggolf är ett kul utomhusspel i trä som passar lika bra på sommarfesten som barnkalaset. Här sitter två kulor ihop i ett snöre och det går ut på att kasta dessa och få dem att hänga kvar på någon av poängnivåerna. 

Ett lättförstått spel som kanske inte är helt enkelt att utföra till en början, men väldigt roligt när man väl kommer in i det. Variera gärna avståndet på kasten för att göra det lite svårare. 

4. Mölkky

Utomhusspelet Mölkky är ett populärt finskt trädgårdsspel och har snabbt blivit omtyckt som utespel även av svenskar.

Hitta bästa pris på Mölkky hos:

Mölkky är ett riktigt roligt utomhusspel i trä, som påminner lite om klassiska kubb, men med poängräkning och lite mer taktik. Spelet går ut på att man ska nå exakt 50 poäng först, varken mer eller mindre.

Hur går det då till? Jo, man kastar en kägla mot de 12 numrerade käglorna som ställs upp på marken enligt anvisning. Får man ner en kägla får man tillgodose sig poängen på den, får man ner flera får man en poäng per kägla som ramlat.

Skulle man missa alla käglor tre gånger i rad åker man ur spelomgången. Får man över 50 poäng så åker man ner till 25 poäng och får fortsätta därifrån. Det finns även en smidig app från Mölkky där det går att sköta poängräkningen.

Vi tycker det här är ett mycket roligt utespel för vuxna, och som barn såklart även kan vara med på!

5. Crossnet Fotbollsspel

Det roliga utomhusspelet Crossnet fotbollsspel kräver lite bollkänsla och tre vänner. Har man det blir det väldigt skoj!

Hitta bästa pris på Crossnet Fotbollsspel hos:

I roliga fotbollsspelet Crossnet gäller det att ha lite bollkänsla. Här spelar fyra spelare fotbollsvolleys och det gäller att bollen inte landar i din kvadrat. 

Vill man följa de uppsatta reglerna så delas rutorna upp i 1, 2, 3 och 4 och det är bara i den fjärde rutan som man kan få poäng. Den spelare som missar “åker ut” och får börja om i ruta 1, eller ställa sig i kö om ni är fler än 4 personer. 

Det gäller alltså att ta sig till ruta 4 och sedan försöker vinna poäng. Det går såklart också att variera reglerna och t.ex. spela ungefär som gris, där den som missar förlorar bollen får en bokstav eller minuspoäng.

Detta roliga utomhusspel finns även i volleybollvariant!

6. Flying Fun Frisbee-spel

Flying Fun uppblåsbart frisbeespel är ett roligt utespel för barn att spela under sommaren.

Hitta bästa pris på Flying Fun Frisbee-spel hos:

Detta uppblåsbara Frisbee-spel är ett roligt trädgårdsspel för barn och hela familjen. Målet blåses upp och fylls med vatten i botten för att stå stadigt. Sedan gäller det att med pricksäkerhet träffa något av hålen med någon av de fyra medföljande frisbees. 

Sätt upp reglerna själva, kanske är de små hålen värda 10 poäng och det stora 5? Eller så ska man träffa alla hålen med frisbeen för att vinna? Fantasin sätter gränserna i detta roliga utomhusspel. 

7. Ring Toss i Trä Utespel

Ring Toss i Trä är ett klassiskt och kul trädgårdsspel som passar alla. Ha med det i en femkamp under midsommar eller spela en solig eftermiddag under semestern.

Hitta bästa pris på Ring Toss i Trä Utespel hos:

Den trevliga klassikern Ring Toss är ett populärt sällskapsspel utomhus som bara är att plocka fram och köra, utan några större förberedelser.

Här ska du kasta ringarna och träffa någon av pinnarna i trä, nedanför dessa pinnar finns en siffra som berättar hur många poäng man får. Ni bestämmer om man ska köra först till exempelvis 100 eller om man ska räkna ihop poängen efter ett visst antal kast.

8. Spikeball

Spikeball är ett aktivt och roligt utomhusspel som kombinerar rörelse och skoj. Passar främst vuxna men även barn kan ha kul med detta utespel.

Hitta bästa pris på Spikeball hos:

Det fartfyllda och roliga utomhusspelet Spikeball kombinerar nytta med nöje och ger både träning och en härlig stund med vänner eller familj.

Man spelar 2 mot 2 i detta spelet och spelplanen är det runda nätet. Ena laget börjar med att serva bollen ner i nätet och sedan ska man med max två passar mellan spelarna slå tillbaka bollen på nätet hela tiden.

Det finns inga fasta positioner, utan man kan röra sig helt fritt. Poäng ges när motståndarna missar att spela tillbaka bollen på under två pass och först till 21 poäng vinner.

Spikeball är enkelt att montera, lätt att lära sig och passa både vuxna och barn. Ett utmärkt utespel helt enkelt!

9. Burkkast trädgårdsspel

Burkkast är ett trädgårdsspel för den pricksäkre, ett perfekt spel för femkamp, fest och kalas.

Hitta bästa pris på Burkkast trädgårdsspel hos:

Alla har vi nog sett dessa burkar någon gång på ett tivoli eller nöjespark. Nu kan du sätta upp samma roliga utespel i din trädgård. 

Kasta någon av de tre medföljande bönpåsarna och få ner så många burkar som möjligt, man får poängen som står på varje burk som ramlat. 

Detta går utmärkt att spela fristående men kan också bakas in i en rolig 5-kamp under sommarfesten, midsommar eller annat roligt evenemang. Det kommer garanterat tyckas om av både vuxna och barn! 

10. Yatzy XL

Yatzy XL är ett roligt trädgårdsspel med stora tärningar av trä. Spela det klassiska sällskapsspelet ute i det gröna.

Hitta bästa pris på Yatzy XL hos:

Med ett Yatzy XL kan ni ha njuta av det klassiska spelet utomhus. De stora tärningarna av trä passar perfekt för att användas ute i trädgården och är smidiga att plocka fram till en härlig sommardag.

Precis som vanligt gäller det att kasta tärningarna och försöka få alla kombinationer som är uppskrivna på det medföljande poängblocket. Den som får högst poäng står som segrare i slutet! 

11. Toss Like A Boss Utespel

Toss Like a Boss är ett sommarspel som påminner om Beer Pong. Träffa röda hinkar med bollarna i detta roliga utespel.

Hitta bästa pris på Toss Like A Boss Utespel hos:

Toss Lika A Boss är det perfekta partyspelet utomhus och har du någon gång kört Beer Pong känns det här spelet igen. Det är smidigt att ta med sig, är enkelt att sätta upp och går supersnabbt att lära sig.

Du har en boll som ska kastas och träffa någon av motståndarnas hinkar, som är uppställda i en trekant ett par meter bort. En hink som någon har lyckats kasta bollen i lyfts bort och det laget som lyckats få bollen i alla hinkar vinner!

12. Fotbollskrocket

Fotbollskrocket är ett bra trädgårdsspel för alla åldrar.

Hitta bästa pris på Fotbollskrocket hos:

Fotbollskrocket är en härligt rolig mix mellan klassiska krocket och fotboll. Klubbor och kulor är utbytta mot fotbollar och precis som i vanlig krocket gäller det att ta sig igenom bågarna till vändpinnen och sedan tillbaka. Men akta dig, det går såklart att skjuta sin boll på motståndarnas!

Ett kul och aktivt utomhusspel som är perfekt att plocka fram under sommaren och som kan spelas av både vuxna och barn.

13. Tre i rad trädgårdsspel

Stor version av Tre i rad som är riktigt kul som trädgårdsspel.

Hitta bästa pris på Tre I Rad Trädgårdsspel hos:

Letar du efter ett enkelt men samtidigt roligt utomhusspel till valborg, midsommar eller bara en solig sommardag? Då är Tre i Rad trädgårdsspelet en perfekt kandidat. De allra flesta har nog någon gång spelat denna klassiker, vilket gör spelet passande i alla situationer.

Den här versioner för utomhusbruk består av en spelplan av rep, fyra pinnar för att säkra kvar planen samt 3 röda och blåa spelpjäser att placera ut. En underhållande aktivitet för både vuxna och barn! 

14. Portabelt Cornhole Game

Portabelt Cornhole spel är ett roligt utomhusspel för vuxna och barn. Enkelt att lära sig och smidigt att ta med.

Hitta bästa pris på Portabelt Cornhole Game hos:

Detta roliga utomhusspel går ut på att kasta små sandpåsar i hålen på spelplanen, där man får olika poäng beroende vilket hål man träffar. Ett enkelt spel att förstå som alla kan vara med på och det går att spela matcher 1 mot 1 eller 2 mot 2. 

Monteringen är enkel, bara att fälla upp och trycka ner markpinnarna, så slipper man oroa sig för att det blåser iväg.

Eftersom det är portabelt utespel tar det inte mycket plats och det går enkelt att fälla ihop och ta med sig till parken, sommarstugan eller stranden. Ett perfekt utomhusspel för både vuxna och barn! 

15. Kubb

Kubb är ett klassiskt och kul utomhusspel som de flesta någon gång har spelat. Perfekt att plocka fram under sommaren till grillfesten, midsommar eller valborg.

Hitta bästa pris på Kubb hos:

Det går inte att ha en lista över roliga utomhusspel och utelämna kubb. Denna omtyckta klassiker hör ihop med sommar och utelekar. 

Grundreglerna är enkla, även om det finns många små varianter av reglerna. Det gäller att få ner motspelarnas knektar med kastpinnarna och när alla är nere ska sedan kungen kastas ner. Om kungen skulle råka kastas ner innan så förlorar laget som gjort det!

Denna versionen av kubb är av trä och kommer i en smidig kartong med handtag, som gör det enkelt att ta med överallt. 

16. Target Bollspel

Target Bollspel är ett enkelt och roligt trädgårdsspel som går ut på att skjuta den lilla bollen mot varandra.

Hitta bästa pris på Target Bollspel hos:

Target bollspel är ett enkelt med ack så roligt utomhusspel, som går lika bra att spela i trädgården som att ta med till parken eller stranden.

Reglerna är superenkla, skjut iväg bollen till motspelaren som i sin tur ska försöka fånga bollen i behållaren. Det går att spela med poäng eller bara stå och passa lite mellan varandra. Ett kul litet spel för både vuxna och barn!

17. Boule metallset

Boule är ett omtyckt utespel för både barn och vuxna. Här med ett par välgjorda kulor i metall.

Hitta bästa pris på Boule metallset hos:

Boule är ett omtyckt utespel hos många pensionärer, men det är såklart lika kul för barn och hela familjen att spela hemma i trädgården. 

I detta prisvärda set medföljer sex stycken klot av hög kvalité tillsammans med ett måttband, måttkula och transportväska.

Som de flesta känner till går spelet ut på att kasta sina två klot så nära den lilla kulan som möjligt, närmst vinner omgången. 

För de små barnen finns även spelet Boccia, som liknar Boule men där bollarna är av plast i stället. Betydligt enklare att kasta och går inte lika ont att tappa på tår. 

Vad innebär utomhusspel?

Ett utomhusspel är en typ av sällskapsspel och aktivitet som man utför utomhus. Både vuxna och barn kan spela dessa och man brukar oftast vara i trädgården, parken eller stranden.

Den vanligaste årstiden att använda utespel på är under sommaren, men många gånger kan man även spela under vår och höst. Bland de mer kända utespelen finns bland annat Boule och Kubb, men det kommer även nyheter titt som tätt, exempelvis de populära spelen Mölkky och Spikeball.

Det går att hitta alltifrån lite enklare utomhusspel för någon hundralapp upp till mer avancerade och påkostade utespel runt 2000 kronor. Svårighetsgraden varierar men oftast så kan de flesta, både vuxna och barn, spela ett trädgårdsspel utan några bekymmer.

Utespel för alla umgängen

Med ett roligt utomhusspel i trädgården kan man på kul och lättsamt sätt umgås med familjen, vänner eller släktingar som är på besök. I regel kan barn vara lite rastlösa om man bara hänger utomhus utan att göra någontin, därför är ett spel det perfekta sättet att hålla dem sysselsatta och roade. 

Utomhusspel för vuxna och barn är även roliga inslag på olika tillställningar, som t.ex. grillfesten eller barnkalaset. De passar även utmärkt som underhållning under större högtider som Valborg och Midsommar eller bara som en rolig aktivitet under semestern. 

Roliga utomhusspel för barn och vuxna.

Nyttja trädgården med roliga sommarspel

Trädgården är till för att användas tycker vi och med roliga utomhusspel kommer det vara ännu mer lockande att ta sig ut.

De flesta utespel tar inte heller upp alltför stor plats, så även om du har en mindre trädgård eller plats att spela på, går det ändå oftast utmärkt att spela roliga sommarspel för vuxna och barn.

Baka in utomhusspelen i 5-kamp

Om du planerar ett större event eller fest och vill göra roliga tävlingar för gästerna så är ett hett tips att baka in roliga utomhusspel i en mångkamp.

Genom att byta ut gamla grenar som kasta stövel och gå med ett ägg på sked i munnen så kan man förnya sig och ge gästerna en ny upplevelse. På så vis ser även gästerna också att du verkligen har gått in för det och satsat för att de ska ha kul. 

Bra att ha koll på vid köp av utomhusspel

Utomhusspel är ett vitt begrepp och de kan vara utformade på många olika sätt. När man ska köpa ett utespel så tycker vi att nedan punkter är bra att ha lite extra koll på, så att man hittar ett passande spel.

Ålder

Tänk på åldern på spelarna som kommer att spela spelet. Vissa trädgårdsspel passar mer för yngre barn medan andra är lite klurigare och roligare för vuxna.

Antal spelare

Fundera på hur många som ska kunna spela samtidigt. Vissa spel är utformade för två personer medan andra kan spelas av en större grupp.

Tid per omgång

Spelens tidsåtgång varierar, vill du ha ett spel som man kan spela snabbt och effektivt eller ska det vara lite längre omgångar?

Yta

Ytan som utespelen tar upp varierar, har man lite mindre plats hemma så bör man inte välja ett spel som tar upp alltför stor yta.