Bästa kluriga pussel 2023: Hjärngympa för vuxna & barn

Vi har utsett bästa kluriga pussel och hjärnagympa för både vuxna och barn.

Kluriga pussel är den perfekta hjärngympan och det är en utmärkt aktivitet för att koppla bort, minska stressen och slappna av. Om du brukar lägga vanliga pussel på 1000 bitar, 3000 bitar eller liknande så kan det även vara roligt att variera med någon annan typ av pussel.

I den här artikeln har vi utsett de 15 bästa kluriga pusslen enligt oss och du hittar alltifrån prisvärda och enklare modeller till mer påkostade byggen.

Innehållsförteckning

Topplista bästa kluriga pussel 2023

Att hitta ett klurigt pussel som faller dig i smaken kan vara en snårig djungel. Nog för att du vill att pusslet ska vara krångligt men vi hoppas på att kunna underlätta din jakt på ett knepigt pussel genom att dela med oss av en lista på de bästa kluriga pusslen på marknaden. 

1. iDventure Cluebox Davy Jones Locker

iDventure Cluebox Davy Jones Locker är ett klurigt pussel som kan liknas vid ett escape room blandat med mekaniskt pussel. Det gäller att lösa flera små pussel i detta för att komma åt insidan. Välgjort i trä!
iDventure Cluebox Davy Jones Locker är ett välgjort träpussel som är ett riktigt bra knep och knåp. När man löser denna får man ordentlig hjärngympa tycker vi.

Hitta bästa pris på iDventure Cluebox Davy Jones Locker hos:

Denna häftiga låda av trä erbjuder ett äventyr bestående av olika små kluriga pussel, där du genom logiskt tänkande, fingerfärdighet och mycket tålamod ska ta dig hela vägen in till mitten. Ett perfekt kombination av mekaniskt pussel och Escape Room!

När du väl har klurat ut hur pusslet öppnas så är det dessutom möjligt att återställa det och låta någon annan pröva på. Det går även att använda lådan till att slå in presenter och låta mottagaren först ta sig igenom pusslet.

2. Invizi-puzzle - Genomskinligt pussel

Invizi-puzzle är ett transparent pussel med 300 bitar, som utmanar hjärnan på riktigt.
Invizipussel är ett genomskinligt och klurigt pussel som passar både vuxna och barn. Här gäller det att fokusera och ha stort tålamod.

Hitta bästa pris på Invizi-puzzle – Genomskinligt pussel hos:

Något som underlättar när man pusslar är möjligheten att kunna koppla ihop färger och på så sätt lista ut på ett ungefär vart en pusselbit ska vara. Den möjligheten försvinner all världens väg med detta genomskinliga och knepiga pussel! 

Med Invizi-puzzle ställs tålamodet och problemlösningen på sin absoluta spets när man ska försöka få dessa 300 genomskinliga bitar att passa tillsammans. En rolig hjärngympa för både vuxna och barn!

3. Huzzle Games Metallpussel

Huzzle Games är ett klurigt metallpussel för både vuxna och barn.
Huzzle Games metallpussel är bra hjärngympa som är prisvärda och hållbara.

Hitta bästa pris på Huzzle Games Metallpussel hos:

Vrid, vänd och snurra – med Huzzle Games Metallpussel får du en rejäl dos av hjärngympa, det krävs både fingerfärdighet och en problemlösningsförmåga för att klara av dessa kluriga pussel. Det finns 11 olika varianter att köpa i denna serie och de kommer med olika svårighetsgrader. 

Ladda upp med en rejäl dos tålamod innan du tar dig an det här pusslet, när du fått isär de olika delarna väntar nästa utmaning – nämligen att lyckas bygga ihop delarna igen. 

4. Rubiks kub 6-pack

Rubiks kub paket med sex stycken olika kuber med olika former och mönster.
Olika varianter av rubiks kub, riktigt bra knep och knåp för den som gillar hjärngympa.

Hitta bästa pris på Rubiks kub 6-pack hos:

Rubiks kub är en riktig klassiker när det gäller hjärngympa och kluriga knep och knåp. De allra flesta har nog någon gång hållit i en kub och åtminstone försökt lösa den. 

För den som vill ha lite mer variation än vad originalet erbjuder så finns detta trevliga och prisvärda paket med sex stycken kuber i olika mönster och skärning, en perfekt variation för både den erfarna och ovana pusslaren.

5. Jigsaw Puzzle Bodleian Library: High Jinks Bookshelves

Motivet på det kluriga pusslet Adult Jigsaw Puzzle Bodleian Library High Jinks Bookshelves.
Adult Jigsaw Puzzle Bodleian Library är ett detaljerat och svårt pussel för vuxna. Extra klurigt helt enkelt!

Hitta bästa pris på Adult Jigsaw Puzzle Bodleian Library hos:

Det här är ett lite svårare och klurigare 1000-bitars pussel och passar dig som gillar böcker och söker en utmaning. Motivet är olika bokryggar från 1800- och 1900-talet, med bland annat titlar som No Ordinary Girl, Little Miss Sunshine och A Girl of High Adventure. 

Alla böcker finns i Bodleian biblioteket, som är ett av Europas äldsta bibliotek, och böckerna i pusslet har alla modiga kvinnor som huvudroll. Pusslet kommer mäta 74 x 51 när det är färdigt.

6. iDventure The Cluebox (Förstaplats kanske)

iDventure The Cluebox är en häftig låda av trä som är en korsning mellan mekaniskt pussel och escape room. Full med små pussel i ett.
iDventure The Cluebox är ett klurigt träpussel i 3D-format som passar både barn och vuxna. Det är en välgjord modell med flera små pussel i ett.

Hitta bästa pris på iDventure The Cluebox hos:

Tycker du om att utmanas i olika Escape Rooms? Då kommer The Cluebox vara en passande nästa utmaning för dig. Man kan säga att det är ett Escape Room i miniformat, som du bekvämt kan lösa hemma i soffan. 

The Cluebox är en kombination av ett mekaniskt pussel i form av en detaljerad trälåda, som kräver logiskt tänkande och fingerfärdighet. Om du lyckas urskilja ledtrådarna under pusslets gång så beräknas det ta cirka en timme att lösa. Nästa utmaning kan sedan bli att tävla mot vänner eller familj i vem som löser pusslet snabbast.

7. Världens minsta 1000-bitar pussel

Med Världens minsta 1000 bitars pussel utmanas fingerfärdigheten och det logiska tänkandet.
Världens minsta 1000 bitars pussel är ett klurigt pussel för båda vuxna och barn. De små bitarna gör det lurigt att pussla och ger en trevlig hjärngympa.

Hitta bästa pris på Världens minsta 1000-bitar pussel hos:

Ett vanligt problem när man lägger 1000-bitars pussel är att de tar stor plats, men det är inga bekymmer med denna modellen. Det här är världens minsta 1000-bitars pussel, som inte blir större än 42 x 29 cm när det är färdiglagt, perfekt för att pussla flera samtidigt vid t.ex. köksbordet.

Pusslet passar både vuxna och barn och finns i flera olika motiv på kända sevärdheter. Det är minst sagt en klurig utmaning att sätta ihop de 1 cm små pusselbitarna, lyckas du?

8. Ugears Tåg 3D-pussel i Trä

Ugears tåg 3D-pussel i trä är kluriga att sätta ihop.
Ugears 3D-pussel i Trä är en klurig modell att bygga ihop, men blir en riktigt häftig pryl vid ihopbygget.

Hitta bästa pris på Ugears Tåg 3D-pussel i Trä hos:

Är du en tågfantast eller bara vill testa en ny form av pusslande som du förmodligen inte stött på tidigare? Då är Ugears mekaniska 3D-pussel i trä något för dig.

Det här är ett detaljrikt ånglok med över 500 delar. När lok, kolvagn och räls är färdigbyggda kan du dessutom testa tågets olika körlägen: framåt, bakåt och tomgång som styrs med hjälp av ett gummiband via reglage på loket. 

9. Escape Welt Quest Puzzle

Escape Welt Quest Puzzle är ett klurigt pussel av trä som tränar ens logiska tänkande.
Escape Welt Quest är ett klurigt pussel med luriga mönster, som gör att man behöver tänka till ordentligt. Perfekt hjärngympa!

Hitta bästa pris på Escape Welt Quest Puzzle hos:

I detta kluriga träpussel ska man lyckas lägga 44 oregelbundna bitar inom en ram. Det låter kanske enkelt, men det är svårare än man tror och här gäller det verkligen att ha tålamod och tänka strategiskt. 

Det är ett underhållande pussel som är väldigt tillfredställande att få rätt och perfekt för att utveckla logiska färdigheter.

10. Ugears Slumpgenerator STEM Lab

Ugears Slumpgenerator STEM Lab besvarar alla din frågor efter att du pusslat ihop det. Mycket välgjort i trä.
Ugears Slumpgenerator STEM Lab är ett klurigt 3D-pussel i trä.

Hitta bästa pris på Ugears Slumpgenerator STEM Lab hos:

Letar du efter ursäkter att slippa hushållssysslorna? Eller vill du ha hjälp med att fatta svåra beslut? Då rekommenderar vi att du bygger en alldeles egen slumpgenerator, ett knepigt mekaniskt 3D-pussel med en tillhörande AR-app som kommer ge dig svar på livets alla frågor. 

Efter att du lyckats få ihop de 160 träbitarna till en slumpgenerator kommer du med hjälp av AR-appen kunna få instruktioner på hur mekaniken i generatorn fungerar. Därefter är det bara att börja ställa dina frågor! 

11. The Einstein Collection - Atom Puzzle

The Einstein Collection - Atom Puzzle sätter geniknölarna på prov. Ett roligt träpussel spel tycker vi.
The Einstein Collection - Atom är ett klurigt pussel i 3D-format som ser ut som en atom. Detta är två pussel i ett där man först ska dela ytterdelen och sen lösa innerdelen.

Hitta bästa pris på The Einstein Collection – Atom Puzzle hos:

Atom Puzzle från The Einstein Collection är ett roligt och prisvärt 3D-pussel för både vuxna och barn, som erbjuder en ordentlig hjärngympa.

Pusslet är utformat som en atom och det är egentligen två pussel i ett, första steget är att försöka lösa hur atomen ska delas, innan du kan komma åt det kluriga pusslet inne i kärnan. Kul för både vuxna och barn!

12. Jan Van Haasteren Gallery of Curiosities - 3000 bitar

Jan Van Haasteren Gallery of Curiosities pussel är ett mycket detaljerat och lite klurigt pussel där det gäller att hitta rätt bland alla små detaljer.
Bild på pusslet Jan Van Haasteren Gallery of Curiosities, som är en lite klurigare variant pga mycket detaljer och många bitar.

Hitta bästa pris på Jan Van Haasteren Gallery of Curiosities – 3000 bitar hos:

Med en stor detaljrikedom och många bitar blir det här ett klurigt pussel att lägga. Dessutom kommer du ha massor av saker att titta på och upptäcka på detta fantastiska motiv när väl pusslet är lagt. 

Den holländske konstnären Jan Van Haasteren är känd för sina roliga pussel som passar både vuxna och barn, det här är en av hans lite mer klurigare modeller enligt oss.

13. LOGOPLAY Packkub 3D-pussel

LOGOPLAY Packkub är ett klurigt 3D-pussel där det gäller att få ett gäng bitar av trä att passa ihop till en kub.

Hitta bästa pris på LOGOPLAY Packkub hos:

Den tyska tillverkaren LOGOPLAY har tagit fram detta roliga och kluriga pussel gjort av trä, som går ut på att få 25 likformade delar att passa tillsammans i en kub. Detta 3D-pussel är en trevlig hjärngympa för både vuxna och barn och är verkligen tidlös i sin utformning.

14. The Einstein Collection - E=mc2 Puzzle

Pusslet från The Einstein Collection - E=mc2 Puzzle. Det är ett metallpussel som är format efter Albert Einsteins berömda formel.
The Einstein Collection - E=mc2 Puzzle är ett klurigt metallpussel som låtar dig känna dig som en Albert Einstein när du löst det. Prisvärt och roligt!

Hitta bästa pris på The Einstein Collection – E=mc2 Puzzle hos:

Einsteins berömda formel E=mc2 är nog få som har undgått och nu har du chansen att återskapa formeln! Nåja, du har möjligheten att klura ut detta metallpussel som liknar E=mc2.

Pusslet är en del av The Einstein Collection som består av många olika typer av knep och knåp i form av kluriga pussel och hjärngympa. Det handlar om roliga och prisvärda pussel för både vuxna och barn.

15. Escape Welt Labyrinth Puzzle

Escape Welt Labyrinth Puzzle är ett rundformat klurigt pussel för vuxna och barn. Påkostat av trä.
Escape Welt Labyrinth klurigt runt pussel.

Hitta bästa pris på Escape Welt Labyrinth Puzzle hos:

I detta kluriga pussel kommer du att få med 40 laserutskurna och oregelbundna bitar i trä som tillsammans ska bilda en labyrint. Den runda formen gör det extra klurigt att pussla ihop labyrinten och det kommer vara minst lika knepigt att lösa pusslet som det är att ta sig ut ur en labyrint. 

Detta pussel beräknas ta mellan 30–60 minuter att lösa, ladda upp med en stor dos av tålamod och strategisk tänkande och börja pussla! 

Vad är ett klurigt pussel?

Ett klurigt pussel kan se ut och vara på många olika sätt, men själva grundidén med dessa pussel är att de ska utmana tänkandet och vara lite hjärngympa. I regel sitter man oftast och tänker extra länge när man löser kluriga pussel jämfört med vanliga.

Olika typer av kluriga pussel & hjärngympa

Kluriga pussel kan komma i många olika former, storlekar och prisklasser. Det är vanligt att kluriga pussel är i 3D-format och bestå av trä eller metall, med det finns även platta pussel med motiv som kan vara svåra att lösa av olika anledningar.

Hur lång tid tar det att klara ett klurigt pussel?

Det beror förstås på vad det är för typ av klurigt pussel, men en vanlig tidsåtgång är någonstans mellan 60-90 minuter. Vissa tillverkare anger även svårighetsgrader och i regel är de svårare pusslen mer tidskrävande.

En annan sak som spelar in är pusslarens logiska tänkande och hur snabbt man klarar av att klura ut lösningarna. Någon som är van vid kluringar och pusslar ofta kommer med stor sannolikhet lösa ett klurigt pussel snabbare än någon som är lite mer nybörjare.

Med bra hjärngympa kan man träna upp sitt minne och logiska tänkande.

Köpa kluriga pussel

Det finns många butiker som har kluriga pussel i sina sortiment och idag är det enkelt och smidigt att beställa direkt online och få hemlevererat eller till närmaste ombud. Några av de butiker som vi tycker har bäst utbud av kluriga pussel och hjärngympa är CoolstuffAmazon och Adlibris.

Sammanfattning bästa kluriga pussel 2023

Med hjälp av kluriga pussel kan man träna upp knoppen genom hjärngympa och på sätt bli bättre på problemlösning och logiskt tänkande. Det finns många olika typer av kluriga pussel till olika prislappar. I den här artikeln har vi utsett de bästa kluriga pusslen enligt oss och det går att hitta alltifrån enklare metallpussel till påkostade träpussel.

Här nedan är en snabb sammanfattning av vår topplista:

 1. iDventure Davy Jones Locker
 2. Invizi-puzzle – Genomskinligt pussel
 3. Huzzle Games Metallpussel
 4. Rubiks Kub 6-pack
 5. Jigsaw Puzzle Bodleian Library: High Jinks Bookshelves
 6. iDventure The Cluebox
 7. Världens minsta 1000-bitars pussel
 8. Ugears Tåg 3D-pussel i trä
 9. Escape Welt Quest Puzzle
 10. Ugears Slumpgenerator STEAM Lab
 11. The Einstein Collection – Atom Puzzle
 12. Jan Van Haasteren Gallery of Curiosities
 13. LOGOPLAY Packkub 3D-pussel trä
 14. The Einstein Collection – E=mc2 Puzzle
 15. Escape Welt Labyrinth Puzzle

Vanliga frågor om kluriga pussel

Kluriga pussel är bra för hjärngymnastiken, men även helt vanliga 1000 bitars pussel funkar fint. Även olika typer av kortspel är bra för minnet och tränar hjärnan.

Det finns många bra kluriga pussel som passar vuxna och du hittar flera i vår topplista, ett exempel är Ugears Tåg 3D-pussel i Trä.

Kluriga pussel är väldigt nyttiga för barn och deras lärande, vår topplista är full med bra alternativ och ett exempel som passar barn extra bra är Huzzle Games Metallpussel.