Finns i sjön regler – Så spelar du kortspelet

Finns i sjön regler - Vi går igenom spelregler för det populära kortspelet finns i sjön.

Finns i sjön är ett mycket populärt kortspel bland både barn och vuxna. Det är ofta ett av de första kortspelen barn brukar lära sig, och både små och stora kan spela på lika villkor. Regler för finns i sjön är enkla att lära sig, och det är inte speciellt mycket att komma ihåg. Dessa ska vi gå igenom i den här artikeln!

Innehållsförteckning

Finns i sjön kortspel

Finns i sjön går ut på att få så många fyrtal av kort i samma valör som vanligt. Har du exempelvis alla åttor på handen, har du ett fyrtal. Den som har flest fyrtal när korten är slut står som segrare.

Utdelning av korten

Börja med att blanda kortleken ordentligt och dela sedan ut sju kort till varje spelare. Är man många som spelar, exempelvis fyra eller fler delar man endast ut fem kort till varje spelare. Du får titta på dina egna kort, men visa dem inte för dina motståndare. Resten av korten läggs i en hög mitt på bordet, och ska föreställa sjön.

Fråga dina motståndare efter kort

Man brukar säga att den yngsta spelaren börjar, alternativt den som sitter till vänster om givaren. Men det bestämmer ni själva. Den som börjar kontrollerar sina kort och startar sedan med att fråga sina motståndare efter ett kort. Är man fler än två spelare, måste man specificera vilken av sina motståndare man frågar. Du kan endast fråga efter kort som du själv har på handen.

Du säger alltså exempelvis “Max, har du några kungar?”. Om Max har kungar på handen, måste han ge dig dem. Har han fler kungar måste han ge allihop till dig. Du får sedan fråga vidare om ett annat kort.

Skulle Max inte ha några kungar på handen svara han “Nej, finns i sjön”. Då ska du plocka upp ett kort från sjön, alltså högen mitt på bordet. Turen går sedan vidare till nästa spelare.

Fyra likadana valörer på handen

När du har lyckats få ett fyrtal av samma valör på handen lägger du ifrån dig de korten i en separat hög på bordet. Håll koll på vilka fyrtal som är dina. I slutet kommer ni räkna ihop era fyrtal, eller par som de ibland kallas trots att par egentligen enbart består av fyra kort.

Om dina kort på handen tar slut

Om du skulle få slut på kort på handen, exempelvis om du har två kungar och får två kungar av en motspelare så att ett fyrtal bildas plockar du upp från sjön. Du plockar upp kort så att du får en full hand igen. Alltså sju eller fem kort – om det finns så många kort kvar i sjön.

Skulle det vara slut på kort i sjön, får du vänta tills övriga spelare också har fått slut på alla sina kort.

Vinnaren av spelet

När alla korten på händerna och i sjön är slut är det dags att utse en vinnare. Det gör ni genom att räkna vem som hade flest fyrtal. Den som hade flest fyrtal står helt enkelt som segrare i slutet.

Vanliga frågor om finns i sjön regler

Ja, om du frågar en motståndare om en valör och denne ger dem till dig kan du fråga en annan motståndare om samma valör direkt efter.

 

En variant på spelet är att jokrar inkluderas i spelet, och kan då vara vilken valör som helst.

Ja, ett alternativ är att ni endast samlar par och inte fyrtal för att det ska vara enklare att ha koll på sina kort.