Bästa samarbetsspel 2024

Hitta bästa samarbetsspel, vi har utsett våra favoriter bland sällskapsspel där man ska samarbete med varandra för att vinna.

Att samla vänner och familj kring ett bord för en spelkväll är en tradition lika gammal som tiden själv. När man tänker på sällskapsspel och brädspel är det lätt att tänka tävling mot varandra. Men det finns en annan kategori som är minst lika rolig, nämligen samarbetsspel.

I denna artikel dyker vi ner bland det bästa samarbetsspelen, där ni spelar tillsammans för att besegra spelet. Det kan vara alltifrån att rädda världen från pandemier till att bygga civilisationer tillsammans, dessa spel testar er förmåga att arbeta hand i hand för att övervinna utmaningar och klurigheter.

Innehållsförteckning

Topplista bästa samarbetsspelen 2024

1. Pandemic

Pandemic är ett kul samarbetsspel där man tillsammans ska bekämpa pandemi som sprider sig över världen.
Pandemics spelplan som visar hela världskartan.

Hitta bästa pris på Pandemic hos:

Pandemic är ett riktigt kul samarbetsspel, som är både utmanande och engagerande. Här ska spelarna arbeta tillsammans för att stoppa spridningen av dödliga sjukdomar över hela världen. Det kräver att alla tänker strategiskt och samarbetar noggrant för att vinna. Varje beslut spelarna tar är viktigt och kan verkligen påverka spelets utgång.

Alla spelare har en specifik roll, som forskare eller krisledare, vilket ger er en unik funktion i spelet. Det här uppmuntrar till samarbete och kommunikation mellan spelarna, vilket gör spelet både roligt och spännande. 

Pandemic är även designat för att vara lätt att förstå, vilket gör det tillgängligt för både nya spelare och de som redan är brädsspelsfrälsta.

2. Chronicles of Crime

Chronicles of Crime är ett kul samarbetsspel där man ska utföra detektivarbete. Den unika med det här spelet är att det finns en app som man även använder sig av, vilket gör det väldigt interaktivt och skoj.
Chronicles of Crime är ett brädspel för samarbete, där man tillsammans ska lösa olika brott och mordgåtor.

Hitta bästa pris på Chronicles of Crime hos:

Här har vi ett samarbetsbaserat detektivspel som kombinerar egenskaperna hos ett traditionellt brädspel, tillsammas med modern teknologi. Chronicles of Crime kommer nämligen med en tillhörande app och man använder sina telefoner för att scanna QR-koder, vilket ger tillgång till ny information och ledtrådar.

Detta samarbetsspel tar er med på en interaktiv brottsutredning där ni tillsammans måste samla information, intervjua vittnen och lösa mysterier.

Vi gillar att det finns flera scenarier och potentiella utgångar i varje fall och att det även kommer kontinuerliga uppdateringar och nya fall som kan laddas ner via appen. Det ger ett högt återspelningsvärde. 

3. EXIT: The Game

Exit The game är en serie samarbetsspel som påminner om Escape rooms. Det gäller att tillsammans klura ut olika mordgåtor, stölder och mysterier.
EXIT sällskapsspel är perfekt om man vill samarbeta. Lös utmaningarna tillsammans och vinn spelet.

Hitta bästa pris på EXIT: The Game hos:

Exit: The Game är en riktigt kul serie av strategispel där samarbete är a och o. Spelen kan liknas vid Escape Rooms och varje spel i serien erbjuder en unik och spännande berättelse, där er gemensamma problemlösningsförmåga, logik och kreativitet sätts på prov. 

Spelen inkluderar många fysiska komponenter, som man ska klippa, vika eller göra andra saker med, vilket ger en interaktiv och upplevelse. Det innebär också att spelen kan användas en gång och inte mer. 

En bra detalj med Exit: The Game-serien är att varje spel har en svårighetsgrad mellan 1-5, så att man enkelt kan anpassa och välja nivå.

4. Paleo

Paleo är ett samarbetsspel brädspel, där man ska samarbeta för att överleva stenåldern.
Spelplanen på samarbetsspelet Paleo, ett äventyrligt brädspel där man tillsammans ska överleva i stenåldern med alla dess utmaningar.

Hitta bästa pris på Paleo hos:

Paleo är ett spännande brädspel där ni ska samarbeta för att överleva i stenåldern. Målet är att tillsammans samla resurser, skapa verktyg och klara av olika utmaningar för att måla en mammutbild på en grottvägg. Alla spelare måste tänka smart och prata med varandra för att lyckas.

Spelet är annorlunda varje gång ni spelar det, tack vare en blandning av kort som ändras. Detta gör att Paleo är kul att spela om och om igen. Det finns dessutom sju olika svårighetsgrader, så att man enkelt kan hitta en rolig och passande nivå.

5. Spirit Island

Spirit Island är ett djupgående och något komplext brädspel där man ska samarbeta för att försvara sin ö mot onda andar.
Spirit Island är ett spel för samarbete där man ska försvara sin ö mot onda varelser.

Hitta bästa pris på Spirit Island hos:

Är du ute efter ett strategiskt och djupgående samarbetsspel? Då är Spirit Island ett riktigt bra val. Här tar ni som spelarna er an rollen som naturandar, vars mål är att försvara er ö från kolonisatörer. 

Spelet skiljer sig från många andra samarbetsspel genom att det är lite mer komplext och mycket välgjort. Varje ande i spelet har unika krafter och spelstilar, vilket gör att man med kreativitet och bra samarbete kan skapa olika strategier.

Spirit Island har en mängd olika scenarier och svårighetsgrader, vilket gör det kul och intressant att spela om och om igen.

6. Zombie Kidz Evolution

Zombie Kidz Evolution är ett utmärkt samarbetsspel för barn, som även vuxna kan vara med på. Kul för hela familjen med andra ord!
I samarbetsspelet Zombie Kidz Evolution alla spelare jobba tillsammans för att skydda skolan mot en zombieinvasion.

Hitta bästa pris på Zombie Kidz Evolution hos:

Är du ute efter ett roligt familjespel med mycket samarbete och passar både barn och vuxna så är Zombie Kidz Evolution ett riktigt bra val.

I det här spelet ska ni arbeta tillsammans för att skydda skolan från en zombieinvasion, vilket ger en spännande och engagerande upplevelse för yngre spelare. Spelets regler är enkla nog för ett barn att förstå men erbjuder tillräckligt med strategiska element för att hålla det intressant för vuxna. 

7. Codenames

Codenames samarbetsspel kan spelas av både två personer och fler. Lista ut vilka som är de hemliga agenterna med hjälp av ord.
Codenames spelplan - Här ska man i lag samarbete för att vinna spela. Avslöja de hemliga agenterna genom att använda kodord.

Hitta bästa pris på Codenames hos:

Codenames är ett fantastiskt kul co-op brädspel, där man ska avslöja hemliga agenter. Varje lag har en så kallad spionmästare, som ger ledtrådar om vilka ord på spelbrädet som tillhör deras lag. Målet är att vara det första laget att identifiera alla sina ord baserat på dessa ledtrådar.

Spionmästaren kan t.ex. säga “rund, 2” då ska man hitta två ord som relaterar till rund. Detta pågår fram till att alla agenter är hittade. Men se upp så ni inte gissar fel och råkar få mördaren i stället, då förlorar ni spelomgången!

Vi tycker Codenames funkar lika bra som partyspelsom för den lugna hemmakvällen! 

8. Mysterium

Mysterium​ är ett spännande och äventyrligt samarbetsspel, som är välgjort och har snygg design.
Mysterium är ett spel där en person agerar ande och de andra ska samarbeta för att lösa mordet på anden.

Hitta bästa pris på Mysterium hos:

Mysterium är ett spännande samarbetsspel som kombinerar mysterium och detektivarbete i en spöklik herrgårdsmiljö. En spelare kommer att vara ande och ge ledtrådar till de andra spelarna, som ska agera medium.

Alla involverade har samma mål, nämligen att utreda andens död och de märkliga omständigheterna runt den. Då anden inte får prata med de som agerar medium så ger den i stället ledtrådar via drömmar och visioner. 

Om spelarna lyckas tolkas visionerna rätt så kan gärningsmannen avslöjas och anden kan få komma till evig frid. Men pass på, ni arbetar under tidspress!

9. Just One

Just One sällskapsspel för samarbete är ett kul och kvickt spel där man inte ska försöka använda samma ord som någon annan. Lätta regler, klurigt utförande!
Just One samarbetsspel ska en person gissa och de andra försöka ge ledtrådar, men man får inte ge samma ledtråd. Då åker man ut.

Hitta bästa pris på Just One hos:

Just One är ett lättsamt och engagerande samarbetsspel som passar utmärkt för både stora och små. Spelets koncept är enkelt: en spelare gissar ett ord baserat på ledtrådar från de andra spelarna.

Men det gäller att vara lite kreativ, om två eller flera spelare har skrivit samma ledtråd så stryks dessa. Så det gäller att hitta lite mer unika ord.

10. The Mind

The Mind samarbetsspel är ett kul och häftigt spel där det gäller att samarbeta telepatiskt och lägga korten i rätt ordning utan att prata.
The Mind co-op sällskapsspel är ett unikt och häftigt spel där man inte får prata med varandra, utan använda sinnet. Det är ett kortspel som går ut på att lägga korten i ordning utan att prata.

Hitta bästa pris på The Mind hos:

The Mind är ett unikt och intensivt samarbetskortspel, som erbjuder en annorlunda spelupplevelse. Spelet bygger på att spelarna, utan att kommunicera med ord, ska spela ut sina kort i stigande ordning. 

Spelet är i grunden enkelt uppbyggt, men får ett helt annat djup när man mer eller mindre behöver samarbete med telepati. Det ger många oförutsägbara och roliga moment i spelet. 

11. Magitoppen

Magitoppen är ett av de bästa samarbetsspelen, det passar även utmärkt för barn att spela.
Magitoppens spelplan, i detta familjespel gäller det att samarbeta för att besegra de onda trollkarlarna.

Hitta bästa pris på Magitoppen hos:

Magitoppen (som syftar till Magic Mountain på engelska) är ett charmigt och familjevänligt samarbetsspel, som bjuder på en fantasifull äventyrsresa. I spelet arbetar ni tillsammans för att rädda ett magiskt berg från en ondskefull trollkarl. 

Med enkel mekanik och färgglada komponenter passar spelet utmärkt som sällskapsspel för barn, men erbjuder även tillräcklig utmaning och engagemang för vuxna. Spelarna måste strategiskt samarbeta för att samla magiska föremål och övervinna hinder, vilket skapar lagarbete och utvecklar problemlösning.

12. Horrified

Horrified är ett kusligt och härligt brädspel där samarbete mellan spelarna är viktigt. Här ska man besegra monster från klassiska skräckfilmer som Dracula, Frankenstein och Varulven.
Horrifieds spelplan, detta samarbetsspel tar er genom klassiska skräckfilmer där ni ska övervinna monster.

Hitta bästa pris på Horrified hos:

Med Horrified har man lyckats förena klassiska skräckfilmer med intressanta spelstrategier. Här möter ni ikoniska filmmonster som Dracula, Frankensteins monster och Varulven.

Varje monster har unika regler och strategier för att besegras, vilket skapar en varierad och dynamisk spelupplevelse. Vi gillar att spelplanens design och illustrationer är av hög kvalitet och det bidrar starkt till spelets känsla.

13. Insider

Samarbetsspelet Insider är ett psykologiskt och kul spel, där reglerna är enkla men utförandet svårt. Ni ska alla försöka lista ut ett hemligt kodord, men en person är insider och kommer försöka förvilla er.
Insiders spelplan, detta är ett sällskapsspel med inslag av mycket samarbete.

Hitta bästa pris på Insider hos:

Insider är ett unikt och fartfyllt samarbets- och gissningsspel som blandar element av frågesport med en intrig av hemligheter och bluff. Spelarna arbetar tillsammans för att räkna ut ett hemligt ord, men tvisten är att en av dem är en insider, som försöker vilseleda er i jakten på rätt ord. Den som är insidern ska arbeta diskret och sabotera för de andra.

Spelet är enkelt att lära sig och går snabbt att spela, vilket gör det perfekt för korta spelsessioner och som partyspel. Det uppmuntrar till kommunikation och psykologisk skicklighet, då den som är insider måste balansera mellan att vara hjälpsam och att inte bli avslöjad.

14. Agenterna

Agenterna är ett samarbetsspel som är framtagen av SVT Barn och Tactic. Det passar både yngre spelare och vuxna. Kul för hela familjen helt enkelt.
Agenterna spelplan, ett kul samarbetsbrädspel för både barn och vuxna.

Hitta bästa pris på Agenterna hos:

Agenterna är ett spännande samarbetsspel som tagits fram av Tactic och SVT Barn. Här får spelarna hänga med på en adrenalinfylld resa genom Krimsta Citys undre värld. 

Som medlemmar i Krimsta Secret Service Agency (KSSA) är det upp till dig och ditt team att snabbt samla ledtrådar, analysera bevis och förhöra misstänkta för att lösa stadens mest invecklade brott. Tiden är en avgörande faktor; ledtrådarna bleknar och ni riskerar att låta de skyldiga undkomma om ni inte agerar snabbt och effektivt.

Spelet har högt återspelningsvärde och varje omgång är sällan den andra lik. Dessutom kan man som lag tävla på tidigare omgångars poäng, som gör det ännu roligare.

Vad är ett samarbetsspel?

Ett samarbetsspel inom sällskapsspel och brädspel innebär att spelarna inte tävlar mot varandra, utan istället arbetar tillsammans mot spelet självt. 

Målet är att alla spelare tillsammans ska uppnå ett gemensamt mål, vilket ofta innebär att lösa ett pussel, klara av uppdrag, besegra en gemensam fiende, eller överleva en utmanande situation.

I dessa spel är samarbete och kommunikation mellan spelarna det viktigaste. Spelarna delar ofta på resurser, planerar strategier tillsammans, och måste lösa problem kollektivt. Många samarbetsspel inkluderar också unika roller eller karaktärer med speciella förmågor, vilket innebär att olika spelare bidrar på olika sätt till laget.

Olika former av samarbetsspel

Det finns flera olika kategorier av samarbetsspel, som passar för olika personer och sammanhang. Några vanliga typer inkluderar:

Pusselspel: I dessa spel arbetar spelarna tillsammans för att lösa kluriga pussel och problem. Dessa spel kräver ofta strategiskt tänkande och planering.

Rollspel: Här tar spelarna på sig specifika roller och utvecklar sina karaktärer genom spelets gång, ofta med inslag av äventyr och uppdrag.

Berättelsespel: Dessa spel fokuserar på en stark berättarupplevelse, där historien och karaktärsutvecklingen är central. Spelet kan byta skepnad under spelets gång, beroende på de val och handlingar spelarna gör.

Tidspress: Dessa spel karaktäriseras av att spelarna måste fatta snabba beslut inom en given tidsram för att övervinna spelets utmaningar.

Detektivspel: I dessa spel använder spelarna logik och detektivarbete för att lösa mysterier eller övervinna utmaningar, ofta genom att samla och tolka ledtrådar.

Ett samarbetsspel innebär att man spelar ett sällskapsspel eller brädspel där man ska samarbeta med varandra för att vinna.

Vilket samarbetsspel är roligast?

Det finns många engagerande och roliga samarbetsbrädspel på marknaden idag, anpassade för olika typer av spelgrupper och situationer. 

Det är svårt att säga att ett specifikt spel är det roligaste, eftersom alla har sina egna preferenser.

I vår topplista har vi inkluderat olika typer av sällskapsspel för samarbete, dessa inkluderar bland annat strategiska brädspel, familjevänliga co-op spel och spännande detektivspel.

Köpa samarbetsspel online

Störst utbud av samarbetsspel hittar man online och där har du även möjlighet att jämföra priser mellan olika webbutiker och kanske till och med hitta förmånliga erbjudanden på det spel du är intresserad av.

Om det skulle visa sig att spelet inte passar din spelgrupp när du får hem det, erbjuder många butiker möjligheten att returnera det.

Några av de butiker som vi tycker har ett bra utbud och priser på samarbetsspel just nu är: 

Sammanfattning bästa samarbetsspel 2024

I den här artikeln har vi utsett de bästa och roligaste samarbetsspelen just nu. Med spelen i vår topplista kommer ni garantera få en trevlig spelkväll. 

Med samarbetsspel handlar det om att vinna tillsammans genom kommunikation och lagarbete. Det gör att man kan komma närmare varandra och bygga starkare band. 

Vår topplista över bästa samarbetsspel ser ut som följer:

 1. Pandemic
 2. Chronicles of Crime
 3. EXIT: The Game
 4. Paleo
 5. Spirit Island
 6. Zombie Kidz Evolution
 7. Codenames
 8. Mysterium
 9. Just One
 10. The Mind
 11. Magitoppen
 12. Horrified
 13. Insider
 14. Agenterna

Vanliga frågor om samarbetsspel

Ja, Magitoppen och Zombie Kids Evolution är två exempel på roliga samarbetsspel för barn.

Ja, det finns många. Flera av spelen i vår topplista kan spelas av två personer, några exempel på dessa är PaleoMysterium och Pandemic.

Ett bra samarbetsbrädspel bör främja lagarbete genom att uppmuntra spelarna att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål. Det ska erbjuda balanserade utmaningar som är tillräckligt kluriga för att hålla spelet intressant, men inte så svåra att de blir frustrerande. 

Dessutom är det viktigt att spelet har en bra uppbyggd spelmodell och en intressant design, som tilltalar spelarna och bidrar till en sammanhängande och underhållande spelupplevelse.