Julklappsspel 2024 – Tips, regler & guide på julklappslekar

Hitta tips och regler för julklappsspel och julklappslek. Roliga presentlekar att köra under julen.

Här hittar du regler och tips på roliga julklappsspel under julens högtid. Att spela en julklappslek har blivit alltmer populärt de senaste åren och det är ett smidigt och billigt alternativ till att köpa julklappar till varenda person i hela släkten. Bestäm ett pris och hur många julklappar man ska köpa och spela något av de trevliga julklappsspelen här nedan.

Hitta bra klappar och presenter till julklappsspelet hos Coolstuff
Partykungen och SmartaSaker.

Hitta bra klappar och presenter till julklappsspelet hos CoolstuffPartykungen och SmartaSaker.

Innehållsförteckning

Julklappsspel med tärningar

Det finns flera varianter av julklappspel, men den kanske populäraste versionen spelas med tärningar och är enkel för alla åldrar att vara med på och förstå.

Förberedelser

Alla deltagare har köpt en eller flera julklappar till ett förutbestämt pris, som läggs tillsammans i hög. Plocka därefter fram en tärning och en mobil eller liknande med tidtagarur, för att ta tid under olika omgångar.

Så spelar ni julklappspelet med tärningar

Regler för julklappsspelet med tärningar
 1. Samlas i en ring på golvet eller sitt vid ett bord, lägg alla julklappar i mitten.

 2. Börja med att alla får kasta tärningen en gång, högst siffra kommer att få börja. Får flera personer samma höga siffra kastar dessa om tills någon har högst. Denna personen börjar sedan att kasta och därefter går man medsols (klockans håll).

 3. Får man en 1:a eller 6:a på tärningen får välja ett paket i högen, slå man de andra siffrorna går turen vidare till nästa person.

 4. När alla paket är utdelade sätter man timern på 10 minuter. Nu ska tärningen kastas på nytt och får man en 1:a eller 6:a får man ta ett inslaget paket från någon annan.

 5. När timern har ringt får man öppna de paketen som finns framför sig. Därefter sätts timern på 5 minuter och nu spelar man likadant igen med tärningen och tar öppnade paket från någon.

 6. När timern ringt på nytt är julklappsspelet över och de som har haft mest tur med tärningen har fått flest paket. Har någon haft otur kanske man inte har något paket alls, läs gärna om varianter på julklappssleken nedan om ni vill undvika detta.

Varianter på julklappsleken med tärningar

 • Flera paket per person – Man kan bestämma att alla ska ha med minst två paket per person och när man tar paket från någon under spelet så får man inte ta från en deltagare som bara har ett paket kvar. På så vis får alla en julklapp i slutet av julklappsspelet.

 • Spela med två tärningar – Vill ni öka tempot mellan klappbytena så kan ni välja att ha två tärningar, vilket då ger större chans till 1:or och 6:or. Bestäm om man får ta två paket eller ett när båda tärningarna visar en 1:a eller 6:a.

 • Ge bort julklapp vid en 5:a – Slår någon siffran 5 på tärningen så behöver denne ge bort en present till valfri person i stället. Det går även att välja 1:a till detta, så att man tvingas ge bort en present vid 1:an och tar en vid 6:an.

 • Välj ett tema – Ni kan bestämma på förhand att julklapparna ska kopplas till ett tema. Två exempel är att det ska vara något ätbart eller börja på en specifik bokstav.

Tips vid julklappspelet

 • Slå in julklapparna lurigt – För de första omgångarna kan det vara kul att luras lite och exempelvis slå in små saker i stora paket eller i en form som inte matchar presenten.

 • Julklapparna ska passa alla – Även om det kan vara svårt är det såklart kul om julklapparna som köps passar så många som möjligt, oavsett ålder och intresse. Ett roligt sällskapsspel kan exempelvis uppskattas av de flesta.

Julklappsspel med lappar

En lite enklare och snabbare variant av julklappspelet kan spelas med hjälp av lappar. Det passar er som har köpt en julklapp var till julklappsspelet och helt enkelt bara vill byta ägare på paketen utan några större jippon och krusiduller. I denna leken är alla även garanterade att få en julklapp var.

Förberedelser

Alla som ska delta ta fram sina julklappar som köpts till ett förutbestämt pris, förslagsvis 100 eller 150 kronor. Det behövs även penna och ett papper. 

Regler för julklappsspelet med lappar
 1. Riv loss en bit papper och skriv en siffra för alla deltagare. Är ni t.ex. 10 stycken så ska ni skriva siffrorna 1 till 10 på små lappar. Lägg sedan dessa i en skål.

 2. Varje deltagare drar sedan en lapp ur skålen. Siffrorna avgör turordningen, så har man fått nummer 1 så börjar man och får välja paket ur högen.

 3. När alla valt ett paket ur högen så öppnar man det och behåller innehållet.

Varianter på julklappspelet med lappar

Reglerna ovan är enkla och smidiga att följa. Vill ni ha lite mer lek och spel i det hela finns det ett par varianter.

 • När alla öppnat julklapparna så kan man välja att köra en till omgång. Då lägger man i lapparna i skålen på nytt och drar igen. Nu får man välja bland de öppnade klapparna i stället.

 • En annan variant är att ni skriver namn på alla deltagare på lappar som läggs i en skål och siffror på lappar som läggs i en annan skål. Då drar man en lapp ur varje skål och får välja vilket paket som personen på lappen du dragit ska få.

 • En tredje variant är att man får välja om julklappen ska behållas eller bytas med någon annan. Detta ger en fördel till deltagarna som har fått en hög siffra och väljer i slutet.

Julklappsspel med vantar

Vill ni ha lite mer fart och hets under julklappsleken är denna versionen ett perfekt val. Här gäller det att öppna julklappar så snabbt som möjligt medan man har på sig tumvantar eller grytvantar. Låter det överkomligt? Haken är att spelaren bredvid ska slå en tärning och försöka få siffran 6 och du behöver bli klar innan dess!

Förberedelser

Ni behöver en tärning, ett par tumvantar eller grytvantar samt en eller flera julklappar. Dessa julklappar får gärna vara inslagna i flera lager presentpapper, för att göra det lite svårare att öppna.

Regler & tips för julklappsspelet med vantar

 1. Samla alla deltagare runt ett bord och ställ en julklapp på bordet. Bestäm vem som ska börja, förslagsvis genom att alla får slå tärningen en gång och högst siffra börjar. Den personen sätter sedan på sig vantarna och ställer paketet framför sig, medan personen till vänster tar tärningen.

 2. På given signal så börjar personen med tärningen att slå och försöker få en 6:a, medan personen med vantar försöker öppna paketet. Tärningen slås om och om igen av samma person.

 3. Om personen med tärningen får en 6:a innan paketet har öppnats så får denne ta på sig vantarna och fortsätta försöka och tärningen flyttas ett steg till vänster.

 4. Den som först lyckas att öppna en julklapp i denna leken får behålla innehållet. Det kan vara klokt att bestämma vad öppnad innebär i förväg. Exempelvis att innehållet ska stå utan presentpapper om sig på bordet eller att man bara ska kunna säga vad som finns inuti.

Varianter på julklappspelet med lappar

Man kan byta ut tärningen mot ett tidtagarur och ge varje deltagare en tidsgräns i stället. Då är det bra om det finns flera julklappar. Varje person får då 1-2 minuter på sig att öppna en julklapp och turen går vidare om man inte lyckas. Blir någon utan julklapp får den personen med flest klappar dela med sig.

Vanliga frågor om julklappspel

Lägg alla julklappar i en hög. Kasta en tärning och får du en 1:a eller 6:a så får du ta en julklapp. När alla julklappar är tagna spelar man en omgång under 10 minuter där man får ta julklappar från någon vid en 1:a eller 6:a. Därefter öppnas klapparna och i sista omgången spelar man 5 minuter och får ta öppna julklappar om tärningen visar en 1:a eller 6:a.

Hitta roliga och bra julklappar till julklappsspelet hos butiker som CoolstuffPartykungen eller 
SmartaSaker. De har till och med specifika kategorier med passande klappar till just julklappsleken.

Det bestämmer ni själva, de julklappslekar du hittar här går att spela på både 10 minuter eller 1 timme, beroende på hur ni många julklappar och omgångar ni väljer att köra.

Vanligtvis spelar man med en tärning i julklappsspelet. Men det går även att använda två tärningar om man vill snabba upp tempot lite.

Paketleken är ett annat namn för julklappsspelet och spelas på samma sätt som reglerna i denna guiden. Använd tärning för att slå och välj paket ur högen om du får en 1:a eller 6:a. 

Hitta bra klappar och presenter till julklappsspelet hos Coolstuff
Partykungen och SmartaSaker.

Hitta bra klappar och presenter till julklappsspelet hos CoolstuffPartykungen och SmartaSaker.